9 nominalizări din 100 de filme și poze la Festivalul de Filme ”Șanse egale pentru fiecare”

Cea mai bună poză premiată la Festivalul de Filme ”Șanse egale pentru fiecare”, de Ludmila Golteanova

Cea mai bună poză premiată la Festivalul de Filme ”Șanse egale pentru fiecare”, de Ludmila Golteanova

Aproape zece tineri din diverse regiuni ale țării s-au ales cu nominalizări importante la Festivalul de Filme “Șanse egale pentru fiecare”, care s-a desfășurat aseară la Cinematograful Gaudeamus. Majoritatea dintre ei, fiind persoane cu dizabilități, și-au demonstrat talentul și abilitățile de regizare prin film și fotografie, iar cele mai bune lucrări au fost premiate la inișiativa câtorva absolvenți ai Programului maerican ”Lumea Deschisă”.

Cel mai bun film premiat la Festivalul de Filme ”Sanse egale pentru fiecare”, care a fost înmânat lui Liviu Rotaru, un elev din Chișinău, care a impresionat publicul prin ideile sale creative de a schimba lumea și de a-i încuraja pe persoanele cu dizabilități să se autodepășească în filmul ”În jumătate”.

Nominalizarea pentru cel mai bun mesaj de sensibilizare privind incluziunea socială i-a revenit lui Victor Ciutac și Mariana Morari, care au reușit să redea în filmul ”9 litere” emoții pozitive, dinamism și perseverență, calități care le determină pe persoanele care utilizează un scaun rulant să se realizeze în viața de zi-cu-zi.

Una din tinerele regizoare din afara țării, Joela Laghi, originară din Italia, a participat la concurs cu mai multe filme realizate în Moldova despre persoanele cu dizabilități, iar unul dintre acestea, ”Iubește dizabilitatea” a fost nominalizat pentru cea mai bună scenografie.

Membrii juriului, ”cel mai bun mesaj” redat în film, Festivalul de Filme

Membrii juriului, ”cel mai bun mesaj” redat în film, Festivalul de Filme

De asemenea, Centrul Media pentru Tineri care a fost nominalizat pentru cele mai profesioniste filme de sensibilizare privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati, iar Marina Stici a fsot nominalizată pentru filmele care au prezentat cele mai bune roluri.

La categoria fotografie au participat peste 15 participanți cu circa 50 de fotografii, iar cea mai bună fotografie a fost premiată la Festival. Premiul i-a revenit Ludmilei Golianova, din Edineț, care s-a arătat încântată de aprecierea oferită de juriul acestui concurs. Majoritatea pozelor efectuate de tânără se referă la problemele de accesibilitate.

Nominalizarea pentru cele mai creative și ingenioase poze au fost redate despre incluziunea sociala de către Mariana Țibuleac, care se referă la unele realizaări ai eroilor din fotografie, aceștia fiind persoane cu dizabilități locomotorii și de vedere.

Dan Guți și Cornel Baran, nominalizați pentru fotografia cu cea mai bună scenă

Dan Guți și Cornel Baran, nominalizați pentru fotografia cu cea mai bună scenă

Un alt tânăr din Puhăceni, Anenii Noi, Ghenadie, a fost nominalizat pentru cel mai bun mesaj de sensibilizare ”Dacă nu noi, cine?”, care a rămas în localitate după absolvirea liceului. El este pasionat de artă, fotografie și film, însă consideră că aceste oportunități nu sunt încă disponibile în localitățile rurale.

Fotografia cu ”Cea mai bună scenă” a fost nominalizată pentru curajul eroilor care au reușit să se evidențieze prin sport. Acesta i-a revenit lui Dan Guțu și Cornel Baran.

Reprezentanți ai Ambasadei SUA, Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Asociației pentru Dezvoltare Creativă au evaluat peste 50 de filme intrate în concurs și peste 50 de fotografii realizate în peste 10 localități ale țării. Natalia Ghilașcu, unul dintre organizatorii Festivalului, afirmă că aceasta a fost o bună încercare de a-i determina pe tineri să colaboreze cu persoanele cu dizabilități, iar tinerii regizori au avut ocazia să-și prezintă abilitățile de regizare.

Concursul s-a desfpșurat cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova, iar absolvenții Programului sunt determinați să organizeze cea de-a a doua ediție în 2016.

Cea mai ingenioasă poză nominalizată la Festivalul de Filme, de Mariana Țîbuleac

Cea mai ingenioasă poză nominalizată la Festivalul de Filme, de Mariana Țîbuleac

Fotografie nominalizată pentru ”cel mai bun mesaj”, de Ghenadie, Puhăceni, Anenii noi

Fotografie nominalizată pentru ”cel mai bun mesaj”, de Ghenadie, Puhăceni, Anenii noi

Lasă un comentariu

— required *

— required *