Emisiuni TV, Important, Pensionari — January 13, 2014 11:15

A fi bătrân în Moldova înseamnă să fii sărac

imagine simbol

imagine simbol

Cu o pensie de sub o mie de lei, majoritatea nu sunt în stare să achite agentul termic sau cheltuielile de lumină, iar peste noapte pot fi deconectați de la aceste servicii.

În Republica Moldova locuiesc 544 mii de persoane în vîrstă de 60 de ani. Mărimea medie a pensiei lunare constituie sub o mie de lei, iar valoarea medie lunară a minimului de existenţă pentru pensionari ajunge la 1300 lei. Victor Bârcă, specialist la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, afirmă că cei care primesc mai puțin de surse necesare pentru existență mai primesc un suport financiar de de la 50-90 lei. Dar mai este o problemă, pentru că oficiile Băncii de Economii nu sunt amplasate în toate localitățile, aceștia trebuie să achite 10 lei pentru a se deplasa în alte regiuni.

Victor Bîrcă spune că CNAS va acorda plățile prin intermediul oficiului poștal, după adoptarea în Parlament a unei modificări legislative. Este o sumă mult prea mică, pentru că 50 lei este o ungere de ochi pentru bțtrâni, doar să spună statul că nu ne-au ajutat, afirmă Claudia Cârjă din Basarabeasca.

În Studioul drepturilor omului autoritățile au răspuns la întrebarea cum Guvernul Republicii Moldova va face față unei politici de îmbătrânire a populației. Opt din zece gospodării cu vîrstnici întîmpină greutăţi la achitarea agentului termic; patru din zece gospodării la achitarea gazelor naturale şi circa ¼ din aceste gospodării întîmpină greutăţi la achitarea facturilor pentru energia electrică.

Realizatoarea emisiunii: NATALIA GHILAȘCU

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *