Istoria mea, Persoane cu dizabilități — January 11, 2015 16:20

Bănci scumpe, dar inaccesibile persoanelor cu dizabilități

VictoriaBanc, Hâncești

VictoriaBanc, Hâncești

Plățile pentru serviciile comunale nu pot fi achitate de majoritatea persoanelor cu dizabilități, iar experiența acestora demonstrează că nici măcar cele mai bogate instituții din țară nu pot asigura accesibilitatea. După câteva testări, a constatat că este sortită să ceară mereu mila și ajutorul unui asistent.

Mariana Morari a trebuit să intre în mai multe bănci din capitală doar cu ajutorul unui personal, în afară de ea, și multe alte mămici în cărucior. ”Le-am explicat despre condițiile în care se instalează rampele, dar situația este similară la majoritatea băncilor. Gardienii mi s-au părut destul de respectuoși, dar alții mi-au propus ca facturile să fie achitate de către o altă persoană”, ne explică Mariana Morari, reprezentantă a Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Din sute de instituții bancare, doar câte au prevazute căi de acces pentru persoanele cu dizabilitati fizice. Aceasta este constatarea facută și de experții de la Coaliția Nediscriminare, care au valuat o rețea de farmacii din capitală.

În baza art.19 al Legii din 2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, obiectele infrastructurii sociale, atît cele publice, cît și cele private, trebuie adaptate pentru a putea fi folosite de către persoanele cu dizabilităţi. Iar în baza Legii privind asigurarea egalității (art.8), toate serviciile, inclusiv cele bancare, trebuie să fie accesibile inclusiv și părinților cu copii în cărucior.

Acest interviu este realizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, iar opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia finanțatorului.

Lasă un comentariu

— required *

— required *