Analitique, Persoane cu dizabilități — December 15, 2014 09:50

Barierele nu le opresc pe femeile cu dizabilități să se realizeze

sursa: adevarul.ro

sursa: adevarul.ro

Femeile cu dizabiități se află în umbră și nu sunt implicate destul în viața socială, iar promovarea lor în funcții importante și de luare a deciziilor ar schimba imaginea despre acestei femei, sunt de părere mai mulți reprezentanți ai societății civile.

Mariana Țîbuleac, o tânără care se deplasează cu dificultate, a devenit doctor în istorie și activează la Academia de Științe din Moldova. Cu toate acestea, ea spune că dacă ar avea posibilitate să plece peste hotarele țării, ar merge în căutarea altor oportunități de dezvoltare, pe care cu greu le găsește în țara noastră.

”Femeile cu dizabilități au aceleași abilități și aptitudini, de rând cu celelalte femei, indiferent de felul cum arată. Ar trebui să aibă aceleași drept și să fie regăsite și pe listele electorale, în consilile locale, etc. Pentru a deveni funcționar public, o problemă mare este accesibilitatea, ceea ce le împiedică să se realizeze pe deplin. Nu-și văd visul împlinit din cauza că aceste femei stau mai mult acasă și aproape că sunt invizibile,” afirmă Mariana Țibuleac.

Istoriile de succes ar trebui mai des promovate, dacă vrea și poate, femeia trebuie să aibă șansa de a reuși, iar politicile sociale trebuie să fie revizuite, să nu fie o povară pentru societate și să supraviețuiască doar din pensia statului, mai afirmă Mariana.

Problemele de infrastructură din Moldova nu le permite femeilor cu dizabilități să progreseze și sunt nevoite să se limiteze la unele sarcini care presupune mai puțină mobilitate, au mai constatat experții și participanții la Forumul persoanelor cu dizabilități, care s-a sefășurat recent la Chișinău.

La finele Forumului, femeile cu dizabilități și unii reprezentanți ai ministerelor au semnat o Rezolutie prin care se cer să fie respectate un șir de cerințe și drepturi vitale de care au nevoie aceste femei: adoptarea unor măsuri speciale de protecție pentru femeile cu dizabilități victime ale violenței domestice, crearea serivciilor de suport pentru persoanele cu dizabilități, crearea locurilor de muncă pentru femeile cu dizabilități și alocarea fondurilor speciale din bugetul de stat pentru susținerea afacerilor femeilor cu dizabilități; elaborarea și implementarea programelor din domeniul sănătății pentru adaptarea nevoilor specifice ale femeilor cu dizabilități, inclusiv utilizarea utilajului medical ginecologic special pentru femeile cu dizabilități, etc.

Acest interviu este realizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, iar opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia finanțatorului.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *