Emisiuni TV, Pensionari — March 11, 2014 13:25

Bătrânii donează rudelor case și proprietăți ca mai apoi să ajungă în stradă

Efimia Berlinschi, Căușeni

Efimia Berlinschi, Căușeni

Sute de oameni din Moldova ajung să-şi trăiască bătrâneţele fără spijinul copiilor sau familiei, pentru că au fost abandonați de cei dragi. Unii rămân fără casă, alţii ajung în aziluri. Singurătatea este cea mai grea când ajungi să îți petreci bătrânețele alături de rude care își întorc spatele. La emisiunea ”Loc de Dialog” juriștii ne explică de ce ajung azi bătrânii în stradă și ce fac autoritățile pentru a preveni astfel de situații.

O batrână din satul Tănătari riscă să rămînă în drum după ce a fost înşelată de propria sa familie. Femeia a rămas fără pămînt şi fără casă. Ea se plânge că nepoții ar fi înșelat-o și a semnat documente false. Nici procuratura, nici Poliţia nu au statistici despre numărul bătrânilor, care devin ţintele escrocilor care le vor casele.

Procurorul de la Căușeni, Ion Oboroceanu, afirmă că în spatele acestor escrocherii ar sta și notarii, care trebuie verificați în timpul încheierii unor contracte de donație cu cei vârstnici. Parajurista de la Băcioi, Viorelia Albu, spune că asistenții sociali ar trebui să fie mai precauți în cazul bătrânilor în timpul vizitelor efectuate pentru a preveni astfel de situații. Bătrânii trebuie să fie consiliați ce presupune semnarea unui contract de donație, mai afirmă Viorelia Albu.

Asistenții sociali nu au cunoștințele juridice necesare pentru a consilia bătrânii, poate doar să refere cazurile similare la serviciile juridice, consideră Aurelia Bulat, responsabilă pentru serviciul de Asistență Socială din mun. Chișinău.

Puţini bătrâni au puterea şi curajul să meargă prin instanţe. Cei mai mulţi îşi acceptă statutul de victime. Unii dintre ei riscă să ajungă în aziluri pentru că sunt prea buni și creduli. Chiar dacă abia au putere să vorbească despre cei care le distrug bătrâneţea, există lod de mai bine.

Realizatoarea emisiunii: Natalia Ghilașcu

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *