Actualitate — October 4, 2012 13:54

Caravana „Moldova fără discriminare” a ajuns la Colegiul de Construcții din Chișinău

Caravana “Moldova fără discriminare” a ajuns la Colegiul de Construcții din Chișinău, unde 60 de tineri s-au arătat interesați de fenomenul discriminării. Unii au descoperit că s-au confruntat cu acest fenomen atât în instituțiile de învățământ cât și în locurile private.

De cele mai dese ori, studenții care au o vestimentație mai deosebita, întâmpină mari probleme. O studentă a fost alungata din magazin doar pentru că asculta muzica rock, era îmbrăcată în blugii rupti sau avea manichiura neagră. Un comportament similar l-au avut și unii profesori din instituția de învățământ, tânăra fiind nevoită să ocupe locurile din spate.

Studenții de la Colegiul de Construcții din Chișinău

Integrarea romilor în societate și stereotipurile față de persoanele infectate cu HIV au fost printre cel mai aprinse subiecte discutate în cadrul Caravanei ”Moldova fără Discriminare”. Un student, fiind pus în rolul unei persoane infectate cu HIV, a spus că nu poate merge la cinema din cauza că se teme să-i infecteze pe cei din jur. La finele sesiunii, însă, a înțeles că HIV nu se transmite prin aer și că aceștia nu ar trebui să fie stigmatizați.

Studenții mai cred că persoanele cu sindromul DOWN ar trebui să învețe în școli separate. Potrivit lor, dacă acești copii ar învăța împreună, profesorii ar trebui să le ia din timpul studenților pentru a lucra suplimentar cu persoanele cu dizabilități.

Alți studenți și-au exprimat îngrijorarea că pe viitor ar putea să se confrunte pe piața muncii cu discriminarea de gen, pentru că în majoritatea anunțurilor de angajare din domeniul construcțiilor sunt solicitați bărbații. Cu toate acestea, ele spun că s-ar isprăvi să presteze servicii de consultanță în design.

Gheoghe Zugravu, Coordonator Campanii de la Amnesty International Moldova a afirmat că tinerii au reușit să discute sincer despre problemele discriminării, să dea întrebări și să fie implicați chiar dacă era deja lecția a 8-a”. Unul din studenți a refuzat să fie pus în pielea unei prostituate pentru că avea unele rezerve față de aceste persoane, a mai adăugat Zugravu.

Tinerii și elevii din 30 de localități vor avea ocazia să înveţe despre noţiunile de discriminare chiar din experienţa persoanelor care au avut de suferit. Oxana Siminciuc de la Centrul de Susținere a Businessului pentru Nevăzători a împărtășit experiența sa de discriminare din universitate când risca să rămână repetentă. Din cauza neglijenței unor profesori, care nu au luat în calcul nevoile unei persoane cu dizabilități, a fost nevoită să dea examenul repetat.

Camapania ”Moldova fără discriminare” a fost lansată cu scopul de a sensibiliza elevii să fie toleranți cu toate grupurile minoritare și vulnerabile din societate. Această inițiativă se desfășoară cu spijinul Departamentului de Stat al SUA la care participă formatori ai Centrului de Informare în domeniul Drepturilor Omului, Amnesty International și Coaliția Nediscriminare.

3 Comments

  • Bravo! Interesant! Formatorii Centrului de Informare în domeniul Drepturilor Omului, Amnesty International și Coaliția Nediscriminare care participă în cadrul Caravanei “Moldova fără discriminare” au prezentat informaţia într-un mod foarte accesibil şi interesant. Au fost folosite metode interactive, jocuri, discuţii ghidate etc. Studenţii şi profesorii Colegiului de Construcţii din or. Chişinău au rămas foarte multumiţi de participarea la acest eveniment!

    • Ne bucuram, Iulia! Noi am vrea sa boxele pentru plangeri sa fie folosite de elevi, sa le discutati la orele de clasa si sa priviti cite un film video pe care le-au lasat baietii. Eventual, sa ne tineti la curent daca exista cazuri de discriminare relatate de studenti.

  • Eu sint de parerea ca daca persoanele cu anumite dezabilitati ar invata in rind cu totii si nu separat ar fi un mare plus pentru ele , s-ar simti mai apropiati de lume si nu vor mai avea acel sentiment apasator de incapacitate.Se vor simti mai sustinuti si vor incerca cu mai multa rivna sa lupte pentru o viata mai buna si mai eficace……

Lasă un comentariu

— required *

— required *