Actualitate, Minorități sexuale — October 7, 2013 21:26

Câștig de cauză pentru o femeie bisexuală din Chișinău în menținerea locuinței copilului

imagine simbol, sursa: depici.ro

imagine simbol, sursa: depici.ro

O femeie bisexuală a obținut câșitg de cauză în instanța superioară, după ce fostul ei soț i-a limitat dreptul de a-și vizita fiica. Femeia a reușit să-și mențină domiciliul unde vor locui împreună cu copilul ei. Curtea Supremă de Justiţie a emis o hotărâre în acest sens, prin care s-a stabilit că femeia are dreptul să determine locul de trai, potrivit unui comunicat de presă al GENDERDOC-M.

Viaţa în comun a celor doi a eşuat, creându-se o atmosferă insuportabilă de neînţelegere. Femeia a solicitat să divorțeze de fostul ei soț, care s-a dovedit a fi violent pentru că începuse alte relații cu o persoană de același sex. Bărbatul a hotărât să se răzbune, folosind acest argument pentru a o lipsi de dreptul să-și viziteze copilul.

Cel mai mut a avut de suferit fiica lor, Irina (nume schimbat), care a suportat violenţă psihologică din partea tatălui, manifestată prin impunerea voinţei sale, interzicerea de a-şi vedea mama. După ce aceasta a mers la şcoală, în clasa 1, Daniela a luat copilul cu traiul la ea. În rezultat, a întâmpinat un nou val de ameninţări cu moartea, intimidare şi violenţă, aceste circumstanţe aflându-se în vizorul organului de poliţie.

Prin hotărârea Judecătoriei Botanica mun. Chişinău, domiciliul copilului a fost stabilit cu tatăl său, în pofida dovezilor comportamentului violent al acestuia. În hotărâre se stipulează că orientarea sexuală a mamei nu a fost luată în consideraţie, însă motivul pentru care copilul a fost lăsat în grija tatălui nu a fost întemeiat şi hotărârea a fost emisă cu interpretarea eronată a normelor de drept.

Potrivit avizului Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului sectorului Botanica cu privire la determinarea domiciliului copilului minor, ambii părinţi dispun de condiţii favorabile pentru educarea şi creşterea copilului, ambii manifestă interes şi participă la creşterea şi educarea acesteea, oferindu-i dragoste şi căldură în egală măsură. La 26 februarile 2013 Curtea de Apel a lăsat în vigoare hotărârea primei instanţe, însă Daniela, a depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

În perioada amenințărilor, poliţia a fost nevoită să aplice măsuri de protecţie pentru a stopa atacurile fizice şi verbale ale lui Alexandru asupra Danielei. Danilea s-a adresat instanţei de judecată cu o cerere prin care îl învinuia pe Alexandru de hărţuire şi victimizare. Instanţa de Judecată a secorului Botanica l-a declarat pe Alexandru vinovat de discriminare pe criteriul „orientare sexuală”.

Curtea a pus accent pe interesul superior al copilului, vârsta şi genul acesteea, pe faptul confirmat al agresivităţii şi violenţei lui Alexandru, pe opinia Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului, şi pe legislaţia naţională şi internaţională, se mai menționează în comunicat.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *