Minorități religioase, Newsletter, Reportaje — August 11, 2014 13:14

Condiții inegale de obținere a actelor de identitate în cazul femeilor musulmane din Moldova

Alexandra Ciugurean

Alexandra Ciugurean

Comunitatea Islamică din Moldova se vede îngrădită de regulile impuse de autoritățile moldovene în ceea ce privește menținerea securității. Cea mai mare doficultate este pe umerii femeilor musulmane care deseori sunt refuzate să se fotografieze în actele de identitate cu vălul Islamic. Responsabilii de la Secția de evidență a populației din sectorul Botanica motivează că așa prevede legislația în vigoare.

După expirarea termenului de valabilitate a buletinului de identitate, Alexandra Ciugurean, care de curând s-a convertit la Islam, a mers să-și perfecteze noile acte. Pe 30 mai, ajunsă la secția de evidență și documentare a populației din sectorul Botanica, autoritățile i-au cerut mai multe explicații despre religia pe care o practică.

Femeia a solicitat să i se perfecteze actele cu părul acoperit, adică cu văl, la care specialiștii i-au cerut să prezinte un act care adeverește că împărtășește o altă religie și să scrie o cerere pentru a fi ulterior examinată.

”Am stat mult timp în rând, iar când a venit timpul să scriu cererea, mi-au solicitat un act precum că sunt musulmană și că așa prevede legea statului. Nu prea am intrat în discuție. Nu este doar experiența mea, mai știu și alte musulmane care s-au ciocnit cu aceeași situație. Mă așteptam la un astfel de răspuns,” a exlicat Alexandra Cuiugurean.

buletin de identitate

buletin de identitate

La fața locului, Alexandrei i s-a explicat că cererea va fi examinată de superiori pentru primi o decizie în privința fotografierii în acte cu văl, însă din lipsă de timp, a fost nevoită să-și perfecteze actele așa cum o fac toți ceilalți deținători de buletine de identitate.

Este prima experiență a Alexandrei de a i se refuza acest serviciu după ce a fost converită la Islam acum un an. Așa cum numele ei de familie s-a modificat după căsătorie, va mai face un drum către secția de pașapoarte să-și perfecteze noile acte de identitate. Ea speră ca până atunci să reușească să prezinte documente suplimentare de la moscheie ca, în cele din urmă, să fie fotografiată cu văl, așa cum prevede noua sa religie.

”Eu nu știu ce ar trebui să întreprind, ce drepturi am, voi fi nevoită să mă conformez. Voi scrie cererea și voi aștepta să fie examinată cu succes, pentru că există unele standarde în Islam pe care trebuie să le respectăm,” a mai adăgat Alexandra.

Mai multe femei din comunitatea islamică se află în imposibilitatea de a-și perfecta actele de identitate cu capul acoperit. Discuția cu directorul secției de pașapoarte, Igor Turchin, care explică despre rigorile de fotografiere în actele de identitate a fost filmată cu o camersă ascunsă încă anul trecut de o altă femeie. ”Fotografierea cu capul acoperit este o încălcare a legislației, acestea sunt indicațiile de la minister,” explică autoritățile în imaginile video.

Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte a Republicii Moldova nu prevede expres fotografierea cu sau fără văl. Într-un regulament al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicării este prevăzută posibilitatea fotografierii în actele de identitate a femeilor catolice, cu părul parțial acoperit.

Într-o notă explicativă, ÎS ”Registru” a elaborat un proiect de hotărâre Guvernului cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor la Hotărîrea Guvernului nr.376 din 06.06.1995, unde va fi inclus un capitol separat „Preluarea imaginii faciale şi prelevarea amprentelor digitale la eliberarea actelor de identitate”. Totodată, responsabilii de la ÎS „Registru” au dat atunci asigurări că vor exclude din practica de serviciu astfel de ambiguităţi, iar personalul va fi instruit cu privire la eliberarea actelor în astfel de situații.

image001 logo EU Acest reportaj este realizat în cadrul Proiectului ”Susținerea societății civile în combaterea discriminării” și susținut de Fondul Uniunii Europene. Opiniile exprimate nu reflectă neapărat poziția finanțatorului sau a Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Lasă un comentariu

— required *

— required *