Cu panglici roșii la piept, însă cu frica în sân față de persoanele infectate cu HIV

LT ”Ion Creanga”, Cahul

LT ”Ion Creanga”, Cahul

De Ziua Internațională a luptei contra HIV, circa 80 de elevi din trei licee din sudul Moldovei și-au expus opiniile față de aceste persoane. La intrarea în Liceul “Ion Creangă” din Cahul era afișat un panou dedicat Zilei Internaționale de combatere HIV/SIDA, însă mulți elevii nu cunoșteau despre aceasta. La fel și în liceul “Mihai Eminescu” din același municipiu, cadrele didactice și mulți elevi purtau panglici de culoarea roșie, însă mulți dintre tineri au manifestat o frică interioară de a învăța la aceeași bancă cu un coleg infectat cu virusul HIV.

Persoanele de etnie romă, cu dizabilități mintale, persoane infectate cu HIV, musulmanii, turcii, foștii deținuți și persoane LGBT sunt cele mai excluse grupuri de persoane din societate, chiar și tinerii din mai multe școli vizitate recent, au tendința de a-i discrimina. La aceste concluzii au ajuns experții unui grup de inițiativă care au demarat campania ”Descoperă diversitatea din școala ta”, în liceele din regiunile rurale.

LT ”Ion Creangă”, Cahul

LT ”Ion Creangă”, Cahul

”Este dificil de a le vorbi elevilor despre egalitatea de gen când parlamentul din Moldova este constituit majoritar din bărbați. Elevii ușor etichetează orice tip de persoană și aprig apără stereotipurile moștenite”. Chiar pe holurile liceelor vizitate sunt amplasate panouri cu personalități marcante din istorie unde se regăsesc doar bărbați.

În liceul “Mihai Eminescu”, printre cei aproximativ 30 de bărbați afișați pe perete, doar Ana Blandiana era prezentă. Elevii nu au putut să identifice dacă există o inegalitate dintre bărbați și femei, fiind puși în situația să determine unde ar exista această problemă.

”Exercițiile interactive cu elevii, spoturile video, dezbaterea subiectelor îi ajută să conștientizeze mai bine consecințele acestor stereotipuri”, afirmă Rodion Gavrilo, unul dintre formatorii sesiunilor de informare în școli.

De asemenea, formatorii au constatat că unii tineri nu ar dori să se afle în preajma unei persoane în scaun rulant, deoarece nu ar rezista mult timp stării de jale și milă față de acestă persoană. Sunt puternice stereotipurile referitoare la sexism, homofobie, islamofobie, romafobie. O tânără de la LT ”Ion Creanga” a fost martor la o bătaie dintre băieții claselor primare, unde copiii care provin din familii sărace și nevoiașe sunt insultați.

LT ”Mihai Sadoveanu”, s. Giurgiulești

LT ”Mihai Sadoveanu”, s. Giurgiulești

Foarte interesați de subiect au fost elevii din Liceul ”Mihail Sadoveanu” din satul Giurgiulești. Inițial, deși aveau cunoștințe generale despre discriminare și stereotipuri, în cadrul discuțiilor au aflat istorii despre diverse grupuri discriminate față de care aveau anumite rezerve.

De la începutul anului școlar, Camapania ”Descopera diversitatea din scoala ta” a ajuns în aproape 10 instituții de învățământ pentru a sensibiliza elevii din regiunile rurale să fie toleranți cu toate grupurile minoritare și vulnerabile din societate. Această inițiativă se desfășoară cu spijinul Departamentului de Stat al SUA la care participă formatori ai Centrului de Informare în domeniul Drepturilor Omului, Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități, Centrul Național la Romilor, Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

LT ”Mihai Eminescu”, Cahul

LT ”Mihai Eminescu”, Cahul

panou cu personalitati istorice

panou cu personalitati istorice

Lasă un comentariu

— required *

— required *