Emisiuni TV, Important, Tineri — May 14, 2014 22:35

Dacă nu se va face dreptate, unii tineri torturați la 7 aprilie speră să ajungă la CEDO

Radu Starinschi și Sergiu Crețu

Radu Starinschi și Sergiu Crețu

După 5 ani de la tragicile evenimente din 7 aprilie, fostul șef al Secției Poliție Criminală din cadrul Comisariatului de Poliție al sectorului Centru din capitală, Radu Starinschi, a fost condamnat de către Curtea de Apel, la doi ani de închisoare cu executare.

În Studioul Drepturilor Omului, Sergiu Crețu povestește cum a fost maltratat în incinta Comisariatului pe 8 aprilie 2009. Acesta fusese luat din stradă de către polițiști în civil și mai apoi bătut la Comisariatul de Poliție al sectorului Centru. Sergiu își amintește și astăzi de tratamentul la care a fost supus de către polițistul Starinschi.

Ulterior, Sergiu a fost luat de ambulanță, fiind în stare gravă. El s-a ales cu comoție cerebrală. De cealaltă parte, Radu Starinschi se consideră nevinovat și neagă toate învinuirile. Astăzi, oamenii aproape că nu-și mai aduc aminte că sute de tineri care au fost maltratați în comisariatele de poliție doar pentru că au decis să protesteze față de regimul comunist.

amintim că reprezentanții societății civile au decernat un anti-premiu pentru sfidarea drepturilor omului din 7 aprilie, întitulat ”Inima Neagră” judecătorul Mihai Diaconu și Gheorghe Papuc. Unii judecători, printre care și Mihai Diaconu, s-au deplasat de urgenţă în comisariatele de poliţie pentru a aplica abuziv arest administrativ persoanelor reţinute. Colaboratorii organelor de drept implicaţi în aceste acţiuni, în special la nivel de conducere, efectiv nu au fost traşi la răspundere pentru faptele comise. Unul dintre polițiștii care a fost găsit vinovat de aplicarea torturii a fost suspendat din funcție, însă a scăpat fără nicio pedeapsă.

Studioul Drepturilor Omului

Studioul Drepturilor Omului

Ministrul de interne, Dorin Recean a afirmat în cadrul unei prezentări în Parlament că vizaţi de dosare penale sunt 43 de poliţişti, dintre care 29 sunt implicaţi în dosare penale. Majoritatea poliţiştilor care au fost suspendaţi din funcţie după evenimentele din 7 aprilie 2009, au fost restabiliţi prin instanţă de judecată.

Din 108 cazuri, examinate de procurori, în 73 din ele direcţia Afaceri Interne a acordat ajutor. Pentru violentă s-au pornit 4 cauze penale pe numele politiştilor. Dintre aceştia activează 19 politişti. La 6 aprilie 2010, au fost suspendaţi 25 de angajaţi ai poliţiei, ulterior majoritatea au fost repuşi în funcţie.

Membrii Consiliului Național pentru Drepturile Omului constată cu regret lipsa voinţei politice de a pedepsi adecvat pe cei implicaţi în torturile şi maltratările din aprilie 2009. Despre tergiversarea masivă a dosarelor penale se plâng și avocații publici care au examinat cazurile de tortură împotriva protestatarilor. În majoritatea cazurilor, inculpații așa și nu au fost identificați.

În 2011, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat dreptate unui tânăr maltratat şi arestat în aprilie 2009, constatând că autorităţile moldovene se fac responsabile de rele tratamente. După 5 ani de la evenimentele din 7 aprilie, apar mai multe semne de întreabre decât clarificări. Potrivit avocaților publici, majoritatea tinerilor care au fost bătuți au lăsat mâinile în jos și au plecat peste hotarele țării. Puțini au rămas dintre cei care mai speră că dosarele lor vor ajunge la CEDO.

Natalia Ghilașcu

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *