Istoria mea — June 28, 2016 20:40

Din cauza condițiilor financiare proaste, școala îl obligă pe un copil să treacă la internat

Captură de ecran din 2016.06.28 la 13.38.25 Irina își crește de una singură cei trei copii. După nopți nedormite, a fost fericită să-și vadă în sfârșit copiii la școală, unde vor învăța și vor crește copii educați. Problemele financiare sunt mari, iar din salariul de profesor al mamei sale și dintr-o pensie mică, trebuie să facă față condițiilor de trai din sat.

Fiii săi vin de obicei de la școală cu performanțe academice bune, cel mai mic dintre ei a absolvit clasa I cu note bune.

Irina a rămas surprinsă să fie chemată într-o bună zi la o școală din regiunea transnistreană și să i se spună că copilul ei trebuie să meargă la o școală internat. Administrația școlii i-a explicat că este o mamă singuratică, iar copiii au nevoie de o mai bună îngrijire. Toate argumentele aduse de către Irina că este ajutată de rude și bunică nu s-au soldat cu succes.

Pentru prima dată, a fost pusă în fața problemei de a fi privată de drepturi părintești, însă Irina afirmă că nu consumă alcool și nici nu fumează. În pofida explicațiilor că fiul său vrea să continue să învețe în aceeași școală și că nu există motive pentru a fi transferat, problema a rămas fără vreun răspuns.

Irina a decis să ceară ajutorul unei organizații publice “Sprijin pentru familii cu mulți copii”, care ajută peste 150 de familii din Tirapol. Aici Irina a putut obține asistență gratuită, de multe ori de natură juridică.

Olga Voineac, președinta Centrului, afirmă că imediat după solicitarea Irinei a mers să viziteze casa petiționarei și a constatat că condițiile de viață ale familiei îndeplinește toate normele și regulile sanitare. “Casa este curată și persistă o atmosferă minunată, binevoitoare. Toți copiii, inclusiv cei mai tineri, nu au avut la sfârșitul anului școlar note nesatisfăcătoare. Nu există nici un motiv pentru a transfera pe cel mai mic la o școală-internat”, explică Olga Voineac.

Potrivit expertei, este o discriminare clară bazată pe starea civilă, conducerea școlii o forțează pe Irina, ea fiind o mamă singură. “În aceste situații, părinții au datoria de a-și educa copiii. Aceștia poți fi luați din familie forțați doar în baza unei decizii judecătorești, care justifică existența unei amenințări pentru viața și sănătatea copiilor”, a mai adăugat avocata.

Irina este determinată să se adreseze în instanțele de judecată din Tiraspol, pentru a cere pagube morale dacă autoritățile școlii își vor menține în continuare pretențiile.

De aceeași părere este și avocatul Ion Bambuleac, de la Coaliția anti-discriminare, care a explicat că un minor poate fi transferat de la școală ordinară la una de tip internat, doar în baza unei decizii prezentate de către autoritatea tutelară în instanța de judecată.

Valeriu Ipatii

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Egalitate şi Participare Civică. Opiniile expuse în articol aparţin autorului şi nu reflecta neapărat poziţia Fundaţiei.

Traducere: Natalia Ghilașcu

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *