Emisiuni TV, Important, Persoane cu dizabilități — August 14, 2014 15:41

Doar fiecare a treia clădire din Moldova este adaptată pentru persoanele cu dizabilități

Studioul Drepturilor Omului

Studioul Drepturilor Omului

Să urci treptele unui magazin, să procuri medicamente de unul singur sau să mergi la meic ori la o plimbare în oraș pentru unii este o banaliate, pentru alții un lux. Inspectoratul de Stat în construcții acuză autoritățile publice locale care se fac vinovate pentru darea în exploatare a edificiilor neadaptate sau care se contruiesc cu unele încălcări tehnice. În Studioul Drepturilor Omului autoritățile au declarat că sunt gata să apeleze la spijinul voluntarilor și societății civile pentru a evalua edificiile care nu corespund noile standarde de accesibilitate.

Vorbim despre persoanele cu dizabilități care trebuie să facă si-de-zi față confruntărilor, să se autodepășească pentru a lupta cu ignoranța autorităților care, iată, închid ochii atunci când dau în exploatare o nouă clădire neadaptată. În această situație sunt circa 800 mii de persoane, sau un sfert din populaţia ţării care au mobilitate redusă.

Trotuare cu gropi, borduri înalte, transport public neadaptat, rampe de acces în clădiri prea abrupte sau construite de formă fac oraşul Chişinău extrem de neprietenos pentru persoanele cu dizabilități. Deşi cea mai mare parte din vină pentru această situaţie o poartă primăria, funcţionarii se apără şi spun că nu au suficiente pârghii pentru a schimba situaţia.

Potrivit Legii privind incluzinea socială a persoanelor cu dizabilități, adoptată în martie 2012, companiile de construcții din Republica Moldova nu vor mai avea dreptul să proiecteze sau să construiască obiective fără rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru respectarea legislației, costurile se estimează între 50-70 milioane de lei anual.

Datele prezentate de Inspectoratul de Stat în Construcții, arată că fiecare a noua clădire ridicată în perioada 2014 se construiește fără a fi luate în considerare necesitățile de acces ale persoanelor cu dizabilități. Doar în 11 cazuri, Inspecția de Stat în Construcții a sistat construcția în continuare a edificiilor. Cele mai des întâlnite nereguli în emiterea certificatelor de urbanism s-au identificat în localitățile Orhei, Soroca, Sângerei, Căușeni.

imagine simbol

imagine simbol

Veaceslav Șaufert, un tânăr cu dizabilități locomotorii, s-a pus în poară cu farmaciile din capitală. Motivul este că nu poate urca scările instituțiilor pentru a-și procura medicamentele de care are nevoie. Mereu este nevoit să roage trecătorii să-i faciliteze intrarea în clădire. Am încercat să testăm reacția mai multor lucrători din farmacii cu o camera ascunsă. Multe dintre farmaciste au dat din umeri când au fost întrebate dacă planifică adaptarea scărilor.

Din 5100 certificate de urbanism, 26% sunt de menire culturală și socială, iar cauza nerespectării criteriilor de accesibilitate se justifică prin faptul că 90% din proprietari nu solicită investtorilor cerințele de executare obligatorii. În lipsa certificatelor de urbanism, proiectanții încalcă legisația, iar circa 16% din clădirile noi construite din țară au fost identificate nereguli.

Inspectoratul de stat a emis circa 200 de prescripții unde se cere înlăturarea încălcărilorm iar jumătate din proprietari au fost sancționați cu o amendă adminstrativă. Potrivit Galinei Renchez, șefă adjunct de direcție de la Ispectoratul de Stat în construcții, în 2008, circa 75% din edificiile din țară erau neadaptate cerințelor persoanelor cu dizabilități.

Rampele de acces pentru persoanele cu dizabilităţi din RM au un handicap. Fie că sunt construite cu un unghi foatre mare, fie nu sunt adaptate tuturor cărucioarelor. Ignoranţa autorităţilor le limitează accesul oamenilor cu deficienţe locomotorii la multe servicii. Cât timp va mai trebui să aștepte aceste persoane rampe europene și drepturi pe deplin respectate, încă mai rămâne un semn de întrebare.

NATALIA GHILASCU

Lasă un comentariu

— required *

— required *