Actualitate, Newsletter, Pensionari — May 8, 2013 16:00

”Eliberarea din funcție a pedagogilor pensionari este una abuzivă, nu constituțională”

sursa: timpul.md

sursa: timpul.md

Decizia Curții Constituționale de a declara legală concedierea pedagogilor după atingerea vârstei de pensionare a trezit reacții din partea societății civile.

Coaliția Nediscriminare susține, într-un comunicat de presă difuzat azi, că indicarea vîrstei de pensionare ca pe un criteriu de concediere este o concediere abuzivă. Această prevedere este contrară Constituției, care garantează dreptul la muncă în egală măsură tuturor cetățenilor.

În opinia specialiștilor, orice persoană poate fi concediată în baza unor evaluări periodice sau în baza incompetenței profesionale. Potrivit Coaliției Nediscriminare, instituția abilitată de a concedia oricare pensionar pedagog ar trebui să fie Ministerul Educației și nu o eventuală decizie arbitrară a administrației instituției de învățămînt.

Curtea Constituțională a constatat că directivele europene lasă la latitudinea statului dreptul de impunere a plafonului de vârstă pentru desfăşurarea unor activităţi. Totodată, modificările operate în Codul Muncii la indicația ministerului Educației izolează cadrele didactice în a-și exercita aptitudinile intelectuale, posibilitatea de a comunica și de a fi dinamice, mai constată experții.

”Pare inechitabilă situația cînd un simplu profesor poate fi concediat abuziv de administrația școlii, deoarece a împlinit vîrsta de pensionare și nu pentru că exigențele profesionale ar fi necorespunzătoare. Aici pot apărea și muți alți factori precum relațiile ostile salariat-angajator, corupția, protecționismul s.a”, se menționează în comunicatul de presă.

Experții consideră că fi necesar să fie stabilit un barem de evaluare pentru profesorii în etate care urmează să se pensioneze. Politicile educaționale care descurajează profesorii în etate nu a fost supusă unor dezbateri publici, iar acestea afectează starea meterială, dar și emoțională a cadrelor didactice.

Curtea a considerat că nu sunt concludente argumentele privind încălcarea dreptului la proprietate a cadrelor didactice (diminuarea veniturilor acestora). Acestora le-a fost stabilită mărimea pensiei pentru limita de vârstă, însă justificarea nu este una reală pentru situația din Republica Moldova, odată ce pensiile nu reprezintă un venit adecvat pentru menținerea existenței.

Amintim că recent Curtea Constituțională a decis că prevederile Codului Muncii de a elibera din funcție pedagogii pensionari este constituțională. Sesizarea a fost adresată de deputatul neafiliat Sergiu Sârbu acum o lună, ca urmare a reacției din partea celor aproximativ 2 mii de pensionari care au ajuns pe drumuri.

Natalia Ghilașcu

Lasă un comentariu

— required *

— required *