”Eu sunt schimbarea” a început cu 15 tineri cu dizabilități din 8 localități

Tabăra de vară, Holercani

Tabăra de vară, Holercani

15 tineri din comunitățile rurale ale Moldovei au învățat că a fi lider trebuie să ieși din zona confortului la o tabăra de vară ”Schimbarea începe cu mine”. La Holercani, persoanele cu dizabilități care și-au dorit să devină mai active în societate, au reușit să se consolideze într-o echipă pentru a lansa propriile inițiative locale și pentru a cere mai multă responsabilitate autorităților din localitățile rurale.

Schimbarea s-a produs si asupra uneia dintre participante, Iulia Tăbăcaru, care recunoaște că am fost pusa în situații absolut inedite și ncunoscute pentru a înțelege mai bine propriile provocări. ”Jocurilor de rol, activitățile și aprofundarea cunoștințelor în domeniul discriminării m-a determinat să conștientizez și să analizez lucrurile din altă perspectiva. Mi-au plăcut principiile pe care s-a pus accent, colaborarea și solidarizarea echipei. Pentru viitor avem scopuri îndrăznețe. Chiar dacă nu toate persoanele se pot bucura de drepturi egale, situația este mai tristă în comune. Tindem ca rezultatele pozitive să fie pe deplin realizate în orice domeniu social, cultural si economic și pentru persoanele cu nevoi speciale,” a menționat Iulia Tăbăcaru di or. Hâncești.

Formatorii, cu o bogată experiență de lucru cu persoanele cu dizabilități, au încercat să le inspire tinerilor capacități de liderism, comunicare mai eficientă cu autoritățile și luarea deciziilor prin intermediul jocurilor interactive, jocuri de rol, filme și programe culturale. De asemenea, participanții interesați au învățat metode creative de sensibilizare a publicului pentru a-și face vocea mai bine auzită.

555 La modul practic, după absolvirea taberei, tinerii au identificat câteva probleme majore pentru a le realiza în baza „mini-proiectelor”, tematicile cărora au fost selectate de ei înșiși în timpul activităților în echipă. Problemele referitoare la transportul public și privat, accesibilitatea rampelor în instituțiile publice, crearea unei platforme online pentru persoanele cu dizabilități și promovarea egalității în școli au fost câteva dintre temele la care au lucrat tinerii.

De la tabara de vara “Schimbarea incepe cu mine” mi-au ramas in minte doar momente frumoase, mi-au placut mult activitatile, jocurile de rol, temele discutate pe parcursul taberei si nu in ultimul rand trainerii care au fost super, s-a observat ca au o experienta de lucru foarte bogata si ne-au impartasit aceasta si noua tinerilor participanti la tabara.

Angela Cernogal din Sângerei afirmă că și-a dezvoltat la mod sigur abilitățile de a fi lider, de a lua decizii, dar și a învățat mai bine domeniul discriminarii si a drepturilor omului, cum să promoveze egalitatea în drepturi. ”Cunostinte acumulate în timpul taberei le voi împărtăși altor tineri cu dizabilități. Noi, tinerii trebuie să răspundem nevoilor sociale din comunitate, care ar rezolva o problemele noatsre. Pentru aceasta, tinerii vor beneficia de susține reciprocă, iar trainerii îi vor sprijini pe parcursul unei luni de un program de mentorat”.

Scopul pe care l-au urmăresc organizatorii acestei inițiative a fost de a le dezvolta participanților abilităţile de lider, care le vor ajuta să manifeste atitudine pro-activă în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. În plus, participanții vor crea o rețea de lucru care va promova schimbări positive în societate.

FullSizeRender_1 Unii tineri au luat inișiativa de a susține inițiative locale și de a coordona activitățile în grup. ”Am încercat să combatem stereotipurile, identificând problemele locale (de accesibilitate, de angajare în cîmpul muncii, drept la viața politică etc.) prin jocuri de rol, punîndu-ne în situaţii reale din viaţă. Ca și participant, îmi era greu să conving autorităţile, nefiind practic informat despre drepturile persoanelor cu dizabilităţi în angajare. Rămâne să prezentăm la final proiecte concrete de a face schimbarea în localitate, iar în acest scop, am planificat să creăm un blog în care să postam istoriile de succes cît şi probleme cu care ne confruntăm”, a menționat Ion Balan din Florești.

Tabăra a fost organizată cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova, prin intermediul Programului ”Lumea Deschisă”, la inițiativa absolvenților acestui program.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *