Emisiuni TV, Important, Persoane cu dizabilități, Video — August 11, 2014 13:00

Fără mari schimbări – pacienții se tratează la spitalele de psihiatrie ca într-o închisoare

imagine simbol, spital de psihiatrie

imagine simbol, spital de psihiatrie

Bătuţi cu bâte şi lăsaţi să îngheţe de frig pe paturi de fier pentru orice tentativă de a evada din cei patru pereți ai psihiatriei. Vorbim despre persoanele cu dizabilități mintale care au parte de un tratament neprietenos din partea personalului medical. Realitatea a fost scoasă la iveală după un șir de vizite realizate de către ombudsmanul în instituții psihiatrice. Experții din Studioul Drepturilor Omului au explicat la ce provocări sunt supuși pacienții aflați la tratament prin constrângere și când persoanele cu dizabilități mintale se vor bucura de instituții reformate.

Mai multe rapoarte arată că condiţiile de cazare sunt deplorabile. Uneori mucegaiul, rugina şi mizeria au pus stăpânire pe bucătărie, în camera de baie şi toalete. În plus, exisă izolatoare unde bolnavii sunt lăsaţi fără apă şi mâncare. Ludmila s-a aflat trei ani la Spitalul de Psihiatrie din Bălți. Din cauza schizofreniei, și-a uitat copilul în baie. Când s-a întors în casă cu lemenele pentru foc, micuțul se înecase.

Acum Ludmila a ieșit din cei patri pereți ai spitalului, unde, spunea ea, a trăit un coșmar. Deși starea ei mintală se îmbunătățise, consideră că medicii ar fi trebuit să o elibereze mai degrabă. Drumul libertății pare a fi unul îndelungat, mai ales când te vezi acasă, în propria odaie, departe de medici și pacienți.

Persoanele cu tulburări psihice ar putea beneficia de ajutor medical şi în alte instituţii decât cele strict specializate. Ministerului Sănătăţii anunţă o reformă care să permită internarea persoanelor cu anumite afecţiuni psihice şi în spitalele raionale. Reforma perevede reducerea în jumătate a numărului de pacienţi din spitalele de psihiatrie. În aceste instituţii vor fi internaţi doar pacienţii gravi bolnavi, în timp ce ceilalţi vor fi repartizaţi în spitalele raionale.

Studioul Drepturilor Omului

Studioul Drepturilor Omului

Republica Moldova nu se bucură nici pe departe de aprecieri privind modul în care are grijă de persoanele cu dizabilităţi mintale. Stigmatizare, discriminare, condiţii deseori deplorabile de spitalizare şi cazare, există în continuare numeroase bariere în faţa participării la viaţa comunităţii. În Republica Moldova sunt peste 100 de mii de pacienţi cu probleme psihiatrice. Ministerul Sănătății anunță că doar 10% au nevoie de internări în spital, ceea ce înseamnă că numărul de paturi în spitalele psihiatrice trebuie redus substanţial.

Nadejda, timp de 16 ani a fost încuiată, fără a beneficia de plimbări, în ultimul timp au fost organizate organizate curți aferente unde pacienții poți să ieși la aer curat, a menționat Doina Ioana Străisteanu, fost ombudsman în instituții psihiatrice. Cel mai grav este că în internatul psihoneurologic sunt comise violuri, iar femeile care doresc să nască un copil, sunt forțate să întrerupă sarcina. Aceste cazuri vor ajunge la CEDO, pentru că sunt cazuri de încălcare gravă, consideră Străisteanu.

O altă problemă la care au atras atenția specialiștii din domeniul drepturilor omului este tutela, care ar trebui să-i asigure persoanei cu dizabilități mintale o anumită protecție. După ce și-a omorât fiica, Nadejda se tratează la Spitalul de Psihiatrie din Bălți de mai bine de 12 ani. De mai mulți ani încearcă să iasă în libertate, însă nimeni din rudele ei nu acceptă să devină tutelă pentru a o susține în viața de zi-cu-zi.

Acum Nadejda depune eforturi maxime pentru a scăpa de dependența medicamentoasă și se refugiază în lectură, care îi menține starea psiho-emoțională. Declară este pe deplin pregătită să se integreze în societate, dar așteaptă ca și medicii să fie convinși de același lucru. ”În primul rând, nu văd nici un motiv pentru a fi susținută de către un tutore. În al doilea rând, dacă se insistă asupra tutorelui, de ce atunci instanța de judecată a anulat necesitatea șederii mele în spital și a decis eliberarea mea?”, se întreabă Nadejda.

Arcadie Astrahan, consultant în domeniul sănătății mintale de la PNUD a explicat că este nevoie ca după scoaterea pacineților de sub tratamentul spitalicesc, este nevoie de a instrui medicii de familie ca să se ocupe de pacienţii psihiatrici, de a constitui în toate raionale centre comunitare de sănătate mintală, iar acest lucru încă nu s-a realizat în toate raioanele țării.

În Republica Moldova, numărul persoanelor care suferă de maladii psihice este în descreștere, arată datele statistice. Cu toate acestea, spitalele psihiatrice sunt suprasolicitate în ultimii cinci ani, spun medicii de acolo. De exemplu, într-un singur an, la un singur spital se tratează până la 9.500 de pacienți. Cei mai mulți suferă de depresii acute și au avut tentative de suicid.

Lilia Popovici, mama unui copil cu dizabilități

Lilia Popovici, mama unui copil cu dizabilități

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a sesizat Procuratura Generală privind posibilele crime de ură comise față de pacienții cu dizabilități mintale de la Spitalul de Psihiatrie din or. Codru. Un martor a delarat că în secția 37 polițiștii și infirmierii ”bat tare”, iar în secția nr. 8 ”nu bat așa tare”. Martorul a comunicat că și petiționarul C.E. a fost bătut de către infirmier și a fost legat pe timp de noapte în secția 8 pentru că a cerut să sune la telefon, a vrut să cheme poliția că i se furase unele lucruri.

Lilia Popovici, mama băiatului care se trata la Spitalul de Psihiatrie ”Codru”, a afirmat că imediat după ce s-a plâns Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, medicii au decis să-l externeze și au refuzat să-i mai ofere tratamentul de care avea mevoie. Acum tânărul se tratează ambulatoriu, dar în caz de o criză, părinții ar trebui să caute o altă instituție psihiatrică. ”Așteptă, schimbări măcar ca la Spitalul de Urgență, unde poți să mergi să-și faci un ceai. Sunt nevoiți să meargă la psihiatrie doar cei care nu au alte condiții social-economice,” explică Popovici.

Moldova are un drum lung de parcurs până persoanele cu dizabilități mintale vor putea trăi o viață demnă și vor fi priviți de autorități, judecători, medici și oameni de rând cu respect și ca pe o parte integrantă din societate. Potrivit studiilor, circa 100 de mii de moldoveni au o sănătate mintală șubredă. Mulți dintre aceștia ajung să se trateze la cele trei spitale psihiatrice din Chișinău, Bălți și Orhei. Persoanele deservite prin constrîngere la clinicile specializate recunosc că odată ce au intrat pe poarta acestor instituții, riscă să stea aici ani prea îndelungați pentru a prelungi tratamentul.

NATALIA GHILAȘCU

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

No Comments

Lasă un comentariu

— required *

— required *