Actualitate, Minorități religioase, Newsletter — January 22, 2014 13:08

Femeile musulmane din Moldova sunt mai bine privite în societate

femeile musulmane in Moldova

femeile musulmane in Moldova

Moldovenii s-au deprins cu femeile musulmane, în comparație cu anii trecuți când erau oprite în stradă și primeau critici din partea societății. De această părere sunt femeile musulmane din Moldova, care au vorbit în cadrul unui sondaj realizat de Discriminare Media.

”Ne străduim să nu atragem atenția la cei care nu ne înțeleg. La serviciu, de exemplu, colegii îmi adresează multe întrebări, însă, explicându-le despre religia noastră, devin mai prietenoși”, consideră unele femei, pe care le-am întâlnit la moscheea din Chișinău.

”Acum nu mi-aș imagina cum aș putea ieși în stradă fără văl. Este ceea ce ne reprezintă, o parte din identitatea noastră religioasă”, afirmă Natalia de la Liga Femeilor Musulmane din Moldova.

”Nu este adevărat că vălul ne ascunde feminitatea, din contra, hidjabul este o vestimentație colorată și interesantă, iar frumusețea trebuie să fie păstrată doar pentru bărbat și familie, a mai adăugat Ludmila de la Liga Islamică.

Acum doi ani, în clădirea în care se adunau musulmanii, apăreau reprezentanțiiorganelor de drept, iar în zilele de vineri, când aveau loc rugăciunile congregaționale, persoaneleerau legitimate fără niciun fel de explicație, amenințate cu reținerea sau arestul la secțiile de poliție.

Deși legea care garantează libertatea de conștiință, gândire și de religie include și dreptul la o conduită religioasă specifică în cadrul orfelinatelor, azilurilor de bătrâni sau persoanelor cu dizabilități, în închisori, în instituții medicale și educaționale, acest drept al musulmanilor este, de obicei, încălcat. Numeroase surse fac referire la servicii spirituale oferite de Biserica Ortodoxă în cadrul închisorilor, armatei și a altor instituții ale statului.

La recensământul realizat în Republica Moldova între 5 și 12 octombrie 2004 au fostînregistrați 1.667 de cetățeni declarați a fi musulmani, ceea ce reprezintă 0.05% dn totalul populației de 3.383.332 de persoane. Majoritatea dintre aceștia trăiesc în capitala Chișinău și în orașul Bălți.

Natalia Ghilașcu

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *