Istoria mea, Minorități religioase, Newsletter — October 19, 2012 10:18

Femeilor musulmane li se impune să-și scoată vălul în actele de identitate

Jasmine la o reuniune a Grupului de Initiativa ”Talgat Masaev”

Jasmina poartă vălul islamic de nouă ani. În acte a rămas cu numele Natalia Isac, deşi demult toţi îi spun Iasmina, după ce s-a convertit la Islam. De curând, şi-a perfectat paşaportul, însă procedura s-a dovedit a fi anevoioasă. Autorităţile cu greu au acceptat să-i pună în document fotografia cu vălul islamic.

Ce s-a întâmplat la oficiul de paşapoarte? Explică-ne mai multe despre incident.
Am fost Biroul de pașapoarte din sectorul Buiucani al capitalei să depun documentele pentru perfectarea actelor. Lucrătorii, însă, mi-au făcut o scenă, încât am ieşit de acolo plângând. Îmi tot repetau că n-am dreptul să fiu fotografiată cu văl şi că trebuie să ma permisiunea şefului oficiului de paşapoarte din sectorul Centru. Încercam să le explic că Islamul a fost oficializat în Moldova, am insistat să mă fotografieze cu vălul pe cap, toate eforturile mele de a le convinge au fost în zadar. Au fost brutali şi au strigat la mine.

Până la urmă cum s-a rezolvat, ai venit la oficiul de paşaporte din sectorul Centru?
Am venit în centru, la Întreprinderea de Stat ”Registru”. Am vorbit cu şeful de acolo, i-am explicat care este situaţia. El a chemat un asistent care mi-a explicat cum am dreptul şi cum nu am voie să mă fotografiez, demonstrându-mi mai multe fotografii. Până la urma, m-au fotografiat cu văl, recunoscând că aceasta este opţiunea şi dreptul femeilor musulmane. Cei de la secția de pașapoarte Buiucani au fost chiar mustrați pentru că au refuzat să mă fotografieze cu vălul pe cap. Până la urmă, situaţia s-a clarificat.

Când a trebuit să-mi perfectez buletinul de identitate, a fost mai complicat, deoarece aveam nevoie de acest document în regim de urgență. Lucrătorii de la oficiul de paşapoarte, din nou, au refuzat să mă fotografieze cu văl. Îmi tot repetau unul şi acelaşi lucru: să vorbesc cu şefii lor, ca până la urmă să renunţ şi să fiu nevoită să mă fotografiez fără văl.

Unde întâlnesc cel mai des probleme femeile musulmane?
De obicei, apar în transport: în maxi taxi sau în troleibuz. Cel mai agresiv reacţionează femeile. Poţi să auzi tot felul de replici, cum ar fi : « De ce te-ai îmbrăcat ca o mătăhală? », « Da’ ce ţi-ai pus sacul ăsta pe tine »? Mai demult, puteau să mă întrebe şi « a câta soţie a lui Osama bin Laden eşti ?». Încerc să nu intru în polemici cu aceste persoane, pur şi simplu ignor aceste replici.

De cât timp ești convertită la Islam și ce s-a schimbat în percepțiile oamenilor?
Am trecut la islam acum nouă ani. Pe atunci aveam douăzeci şi trei de ani. Venisem din Kiev, după ce lucrasem mai mult timp într-o firmă turcească. Până atunci, nu ştiam mare lucru despre Islam. În Ucraina am locuit împreună cu fete musulmane, mi-a plăcut modul lor de viaţă şi de atunci am hotărât să mă convertesc şi eu. Vreau să le zic celor care cred că femeile trec la Islam de dragul măritatului, nu este adevărat. Eu sunt necăsătorită !

Când am revenit în Chişinău, am început să caut mai multe informații despre Islam, am învăţat limba arabă, am citit Coranul. Recunosc, acum e mai uşor să fii musulmană. În 2003, erau foarte puţine fete convertite la Islam, iar oamenii se uitau chiorâş la noi. Era greu, mai ales că eu am început să îmbrac hijab-ul (vălul islamic) la trei luni după convertire.

Cum a reacţionat familia la alegerea pe care ai făcut-o?
Mama a fost foarte supărată, vreo trei luni nici nu a vorbit cu mine. Cu timpul însă, a înţeles că acesta este drumul pe care l-am ales. Mai mult, cu câţiva ani în urmă, atât mama, cât şi cumnatul meu s-au convertit la Islam. Cât despre rude, unii nici până acum n-au înţeles şi nu au acceptat decizia mea.

Notă: Potrivit unor estimări neoficiale, în Republica Moldova sunt aproximativ 2.000 de musulmani. Legea cu privire la actele de stare civilă nu interzice fotografierea cu văl. Astfel de situații nu sunt unice. Președintele Ligii Islamice din Moldova, Sergiu Sochircă spune că replicile cel mai des auzite este că parametrii interni ai ÎS. ”Registru” nu permite forografierea cu văl, însă de fiecare dată, administrația companiei evită să le ofere un refuz oficial.

Acest interviu este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Cristina Zavatin

2 Comments

  • так держать Иасмина!

  • Nu am nimic împotriva credinței cuiva dar părerea mea este că trăind într-un stat laic nu este cazul să impunem regulile proprii acolo unde există ”o regulă pentru toți”.
    Ce dacă mâine vine cineva să facă poza în paranja (așa ca să i se vadă numai ochii, sau vine cineva să facă poza cu Kippah că ”așa vrea mușchiu lui”..

Lasă un comentariu

— required *

— required *