Emisiuni TV, Femei — June 18, 2015 17:27

Femeile pot și vor intra în viața politică pe ușa din față

Angela Zaporojan, noul primar din Colonița, mun. Chișinău

Angela Zaporojan, noul primar din Colonița, mun. Chișinău

Prezența femeilor în viața politică, atât la nivel central, cât și local este una redusă. Se întâmplă pentru că nu sunt suficient pregătite? Nu dispun de susținerea necesară din partea partidelor din care fac parte? Cu fiece an, rolul femeii în viaţa socială, publică şi politică a satelor și oraşelor ţării ia tot mai mult amploare.

Totul depinde de modul cum partidele politice vor promova pe listele lor femeile pentru a spori rolul participativ al acestora în viața social-politică. Astăzi vom afla cum le-a reușit femeilor să ajungă în funcții de conducere și dacă se merită ca în fruntea administrațiilor publice locale să reușească mai multe femei.

Emilia Vieru a candidat la alegerile locale în s.Fundurii Vechi, rl.Glodeni. De 8 ani activeză în calitate de primar și a găsit soluții la multe probleme din localitate. Se evidențiază prin realizarea a numeroase proiecte rurale de infrastructură în Fundurii Vechi, Glodeni, iar în funcția de primar a fost promovată de către politicieni bărbați, care i-au descoperit talentul de a conduce.

”Să ajungi în funcție de primar, nu e un lucru atât de ușor, pentru că trebuie să demonstrezi nu doar cunoștințe, dar și competențe, începînd cu acordarea serviciilor de calitate și continuînd cu atragerea investiţiilor pentru soluţionarea nevoilor cetățenilor”, consideră Angela Zaporojan, noul primar ales la Colonița, mun. Chișinău. Comuna Coloniţa este primul sat din Republica Moldova care beneficiază de un bazin de înot în şcoală, iar localitatea este recunoscută datorită unor personalități și lideri marcanți în țara noastră care s-au născut în Colonița.

Svetlana Tabacaru, noul primar din s. Scoreni, rl. Strășeni stie secretele succesului, atât în viața politică, cât și în plan de familie. Și asta ne-o demonstrează implicarea ei în diverse proiecte sociale cum ar fi incluziunea persoanelor cu dizabilități, lansarea inițiativelor în domeniul sănătății, educaţiei, transportului, drumurilor, construcţiilor, etc. În calitate de primar în Scoreni, Strășeni a reușit să asigure un indice al calităţii vieţii.

Femeile din RM au înțeles că în politică trebuie să fii nu doar competentă, dar și să reușești să te afirmi ca personalitate, să fii independentă, sigură pe propriile forte şi să reușești să intri în lumea bărbaţilor, adică în lumea politicii, care funcționează după reguli impuse uneori de actualii politicieni. Femeile pot reuși dacă talentele lor ar fi mai mult appreciate și dacă vor avea curaj să păstreze puterea în mod egal.

NATALIA GHILAȘCU
Reaizatoarea emisiunii

Lasă un comentariu

— required *

— required *