Actualitate, Minorități etnice — March 2, 2015 11:59

Femeile rome din Moldova doresc să se implice în politică

sursa: zdg.md

sursa: zdg.md

Femeile rome îşi doresc să se lanseze în viaţa politică. Ele afirmă că administraţiile locale ar trebui să includă în procesul de guvernare reprezentanţii tuturor etniilor din Republica Moldova. Prezenţa lor în viaţa politică, susţin acestea, ar contribui la eradicarea fenomenului discriminării, relatează TRM.

Susținătorii acestui proiect au scopul de a schimba situaţia. „Femeile rome sunt lideri în localitățile de unde vin și ne-am convins de aceasta și în cadrul activităților pe care le desfășurăm acolo. Ele dau dovadă de curaj ca să se manifeste. Dacă femeile rome vor ajunge la conducere, atunci ele vor demonstra acest lucru”, a declarat Elena Ratoi, reprezentant ONU în Moldova.

„O femeie romă în politică este un lucru bun, pentru că știe drepturile, unde să bată în ușă”, spune Elena Bogdan, mediator, orașul Hâncești.

„Cred că femeile rome prin implicarea în politică vor putea fi mai aproape de problemele comunității lor, iar discriminarea pe criterii etnice va dispărea prin acțiuni concrete”, susține Vera Zubenco, mediator, orașul Bălți.

„Este îngrijorător faptul că, până la acest moment, nicio femeie sau bărbat de etnie romă nu a acces în organele supreme de conducere”, afirmă Cristina Raducan, consultant, Organizația Tinerilor și Femeilor Rome.

Potrivit datelor ultimului recensământ național, 45 la sută dintre femeile rome din Moldova nu au studii, iar 59 la sută trăiesc sub pragul sărăciei. În Moldova sunt înregistrați oficial peste 12 mii de romi.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *