Actualitate — March 21, 2013 12:30

Hărțuirea și cenzurarea jurnaliștilor se va pedepsi cu amenzi de la 6 mii lei

imagine simbol

imagine simbol

Împiedicarea ilegală intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea persoanei pentru critică şi cenzura va fi sancţionată. Deputaţii au aprobat la 21 martie, în a doua lectură, un proiect de lege în acest sens, care prevede modificări la Codul Penal al R. Moldova.

Potrivit proiectului de lege, împiedicarea ilegală intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea a persoanei pentru critică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 150 la 500 unităţi convenţionale cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 2 ani.

Totodată, aceleaşi acţiuni săvârşite prin folosirea situaţiei de serviciu se pedepsesc cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale.

Proiectul de lege prevede și sancționarea celor care au aplicat violența asupra jurnaliștilor sau au sustras, deteriorat materialele sau echipamentul jurnalistului. Aceste acțiuni se vor pedepsi cu o amendă până la 2000 unităţi.

Inițiativa legislativă prevede și sancționarea cenzurii materialelor jurnalistice. Astfel, denaturarea nejustificată a materialului jurnalistic sau interdicţia nejustificată de a răspândi anumite informaţii, impusă de către conducerea mass-media publică se pedepseşte cu amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Indicaţia cu privire la activitatea mass-media sau orice formă de împiedicare a tirajării sau răspândirii informaţiei, care vine din partea funcţionarului public, se va pedepsi cu amendă de la 300 la 1000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 4 ani.

Proiectul prevede sancţiuni penale şi pentru funcţionarii publici care intervin în activitatea mass-media, cu amendă de la 6 mii la 12 mii de lei.

sursa: TRM.md

Lasă un comentariu

— required *

— required *