Actualitate, HIV/SIDA — May 17, 2013 18:15

În Moldova au fost înregistrate peste 8 mii de cazuri de infecţie cu HIV

foto simbol

foto simbol

Infecţia HIV este o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. În lume trăiesc cu HIV aproape 36 de milioane de persoane, ceea ce constituie 0,6% din populaţia lumii. În Republica Moldova, sunt înregistrate în prezent peste 8000 de cazuri de infecţie cu HIV, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Datele au fost făcute publice în contextul marcării în fiecare an, în a treia duminică a lunii mai, a Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de HIV/SIDA. Aceleași date arată că, în 2012, incidenţa infecţiei HIV la 100 de mii de locuitori a constituit în republică 18,47 cazuri, inclusiv 13,57 în teritoriile din dreapta Nistrului şi 50,82 – în teritoriile din stânga Nistrului.

Cei mai înalţi indici ai prevalenţei se înregistrează în Bălţi, Tiraspol, Bender, Chişinău şi în raioanele Râbniţa, Slobozia, Grigoriopol, Basarabeasca, Glodeni. În celelalte raioane, indicele prevalenţei este sub nivelul mediu înregistrat pe republică.

Ca şi în anii precedenţi, se menţine creşterea numărului de persoane infectate pe cale heterosexuală – 86%, în timp ce rata cazurilor de infectare prin intermediul consumului de droguri injectabile este în descreştere și constituie circa 5%. Cel mai afectat este segmentul de vârstă 15-39 ani, care constituie 74%.

Cu ocazia Zilei internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de HIV/SIDA, în perioada 19-30 mai, vor fi organizate o serie de acţiuni şi diverse activităţi de informare, de promovare a modului sănătos de viaţă, a metodelor de prevenire, tratament şi suport a persoanelor care suferă de această maladie.

În Republica Moldova activează 62 de cabinete de consiliere şi testare voluntară la HIV în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice.

Pentru prima dată, Ziua Internaţională de comemorare a persoanelor care au decedat de SIDA a fost marcată în anul 1983, în oraşul american San-Francisco.

sursa: TRM.md

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *