Emisiuni TV, Femei, Important — June 16, 2015 13:43

”În spatele unei femei lider se află un bărbat înțelegător”

Maria Ursachi, com. Lozova, Strășeni. FOTO: adevarul.md

Maria Ursachi, com. Lozova, Strășeni. FOTO: adevarul.md

După 25 de ani, societatea își menține patriarhatul în sectoare decisive pentru societatea moldovenească, îndeosebi în instituțiile de luare a deciziilor. Fiecare partid se străduie să-și promoveze listele electorale în așa fel, încât să poată spune că nu discriminează femeile. Mai apoi, ajunse în politică, au prea puțin spațiu de manevră și, din acest motiv, nu deservesc electoratul feminin, ci sistemul. Cum ar fi Moldova condusa de o femeie? Este o întrebare la care încercăm să găsim răspuns de la candidatele femei din această campanie electorală.

Una dintre acestea este Tatiana Grosu, candidată la alegerile locale din Florești, care a revenit de peste hotarele țării pentru a aduce schimbările aici acasă. A activat un timp la primăria din Florești în calitate de specialist pentru planificare, ca mai apoi să candideze și la alegerile locale. Se consideră o femeie de succes.

Populatia considera ca un conducator bun e cel de care iti este frica. Pentru a ajunge la un post de conducere, o femeie trebuie sa treaca, desigur, prin multe dificultati. Desi femeile din R. Moldova au reusit sa realizeze multe, ele sunt abia la inceput de cale, abia fac primii pasi in viata politica a tarii. Elena Bogdan din Hâncești a decis să candideze pentru prima data la alegerile locale și este una din cele opt canidate femei de etnie romă.

imagine simbol

imagine simbol

De asemenea, Maria Ursachi din s. Lozova, Strășenie, este femeia care a reușit să schimbe lucrurile care o nemulțumeau în societate. A reușit să se lanseze în viața politică cu forțele proprii, dar și cu susținerea consilierilor și a consătenilor. Cât de greu i-a fost să lupte în lumea politică, practic, monoplizată de bărbați, aflîm chiar în aceste clipe de la Maria Ursachi din Lozova, Strășeni, care candidează pentru cel de-al doilea mandate de primar.

Femeile constituie peste jumatate din numarul populatiei R. Moldova, o buna parte dintre ele au studii superioare si capacitati de conducere. Pentru a putea spune că primii pași pe calea egalității de gen au fost făcuți, este important să se analizeze care partie politice s-au ținut de cuvânt și care nu. Ludmila Chiciuc din Basarabeasca este apreciată pentru gradul inalt de daruire fata de tara, fata de oameni.

Dacă femeile vor să facă o schimbare în societate, dacă nu sunt mulțumite de sistemul în care trăim, trebuie să se implice în politică. Numai așa vom putea schimba anumite lucruri care nu ne plac. Lumea a cunoscut multe femei cu adevărate calități de lider care au intrat pe ușa din față a politicii, deschisă anterior de bărbați. Ne întrebăm dacă astăzi aceste uși pot fi deschise cu ușurință de către femeile din Moldova sau este nevoie de a o forța. Moldova trebuie îndrepte «acul busolei» spre a promova mai multe femeii in viata politica a tarii, pentru că are cu ce se mândri.

REALIZATOAREA EMISIUNII:
Natalia Ghișașcu

Lasă un comentariu

— required *

— required *