Actualitate, Minorități sexuale — November 2, 2012 13:59

Încă un caz de discriminare recunoscut de justiţia moldovenească

Portalul “Moldova Noastră”, unde este publicată o listă neagră a persoanelor publice care ar promova homosexuaitatea din Moldova, a fost recunoscut ieri de justiţie drept unul care incită la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

Judecătoria Râşcani a stabilit că în cazul reclamanţilor Natalia Ghilaşcu, Seghei Ostaf, Denis Cenuşă, Oleg Brega, Veaceslav Tofan şi Antoniţa Fonari, a fost încălcat dreptul la viaţa privată.

Instanţa de judecată obligă Societatea în Sprijinul Iniţiativelor Sociale Acţiunea Civică, deţinătorul domeniului mdn.md, să radieze lista republicată afişată pe saitul său şi să achite fiecărui reclamant un prejudiciu moral de 5 mii de lei.

În Lista Neagră publicată de Societatea în Sprijinul Iniţiativelor Sociale Acţiunea Civică sunt menţionate mai multe personalităţi din Moldova din rândurile activiştilor în domeniul drepturilor omului, jurnaliştilor şi experţilor. Autorii respectivei iniţiative încă nu au comentat decizia judecătorească.

Directorul executiv al Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, Anastasia Danilova, afirmă că această decizie este una foarte importantă, anume din motivul că la nivel naţional pârâtul este găsit vinovat de incitare la discriminare pe criteriul orientării sexuale. ”Considerăm că astfel de decizii vor fi o soluţie bună de prevenire a acţiunilor discriminatorii”.

Denis Cenușă, analist politic și jurnalist independent, consideră că situația se poate repeta, daca mai multe partide politice vor hotărî să exploateze subiectul în spațiul public. ”Confruntarea dintre opozitie și coaliția de guvernare se extinde în funcție de tacticile lor politice. Adoptarea compartamentului de victima poate aduna în jurul inițiatorilor și promotirilor “listelor negre” noi susținători, pe lângă partidele politice tradițional homofobe”, explică Cenușă.

Amintim că lista neagră a fost preluată de pe blogul lui Vitalie Marian, activist religios, care la rândul său a fost dat în judecată pentru publicarea acestei liste, astfel incitând la ură şi discriminare contra persoanelor homosexuale şi a celor care susţin egalitatea în drepturi indiferent de orientarea sexuală şi identitatea de gen.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *