Actualitate, HIV/SIDA — February 18, 2014 12:18

Infecția HIV se mută pe calea de transmitere utilizatorilor de droguri și lucrătoarele sexului comercial

sursa: penitenciar.gov.md. vizita de lucru la penitenciarul Cricova

sursa: penitenciar.gov.md. vizita de lucru la penitenciarul Cricova

Oficialii internaționali constată cu îngrijorare că numărul persoanelor infectate cu HIV în Moldova este de două ori mai mare decât cel oficial înregistrat, iar majoritatea celor înfectați cu HIV nu stau la evidența medicilor. Despre aceste constatări a vorbit Jean Ellie Malkin, directorul general al UNAIDS în Europa de Est și Asia Centrală, într-un interviu pentru Ziarul Național.

”Avem anumite îngrijorări că infecția HIV se mută pe calea de transmitere heterosexuală și putem să ne gândim la partenerii sexuali ai utilizatorilor de droguri, lucrătoarele sexului comercial. Totuși, eu sunt rezonabil-optimist, pentru că, deși numărul persoanelor noi infectate cu HIV crește, se observă totuși o descreștere a infecțiilor noi pe calea injectării drogurilor. Țara a făcut un foarte mare progres, dar rămân foarte multe acțiuni care trebuie întreprinse”, a declarat Jean Ellie Malkin.

Oficialul a vizitat penitenciarul Nr. 15 din Cricova, unde a fost martorul unei practici excepționale de prevenire HIV în rândurile deținuților. Este vorba despre schimbul de seringi, terapia de substituție cu metadonă. De asemenea, a vizitat Spitalul de dermatologie și maladii comunicabile, care este unul dintre centrele de tratament al pacienților cu HIV, unde a văzut același angajament și profesionalism.

În opinia lui Jean Ellie Malkin, Moldova are bune programe, dar ceea ce trebuie să facă mai departe e să extindă aceste bune practici nu doar în anumite locații, dar să le extindă încât să obțină impactul dorit. Este important de extins programele pentru populația-cheie, cea mai de risc: utilizatorii de droguri, dar și partenerii acestora.

Oficialul a mai declarat că este nevoie de o mai bună informare a adolescenților, tinerilor și femeilor gravide. ”Bazându-ne pe cele mai bune practici, R. Moldova trebuie să se focuseze pe cele mai de risc pături ale societății și grupuri ca să îmbunătățească accesul la servicii și să acopere cu tratament, dar, de asemenea, să gândească un plan de tranziție și cum ar putea prelua și acoperi programul HIV din resurse publice cât mai mult”, a mai adăugat Jean Ellie Malkin.

Experţii au recunoscut că experienţa Republicii Moldova în realizarea proiectelor de reducere a riscurilor aferente consumului de droguri este recunoscută în regiune, iar instituţiile penitenciare din Republica Moldova prezintă o bună practică pentru ţările europene.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *