Istoria mea, Persoane cu dizabilități — February 11, 2015 11:27

La un magazin comercial din capitală, un nevăzător a intrat cu scandal

Adrian Oleg Vlad în fața magazinului GEMENII

Adrian Oleg Vlad în fața magazinului GEMENII

Adrian Oleg Vlad, un tânăr nevăzător în vârstă de 27 de ani din Chișinău a încercat să intre în magazinul ,,Gemenii,, din centrul capitalei pentru unele cumpărături. De îndată ce a trecut pragul magazinului, paznicul de la intrare l-a și oprit, barându-i trecerea, pe motiv că o persoană nevăzătoare nu poate intra în magazin dacă nu beneficiază de un însoțitor.

Aceasta l-a revoltat mult pe Adrian, deoarece nu dispune de un însoțitor permanent și mai ales la momentul respectiv era singur în oraș, vroia să-și facă de urgență cumpărăturile și să plece acasă. Nefiind de acord cu decizia paznicului, pe care Adrian o consideră o încălcare flagrantă a drepturilor sale, a încercat să intre totuși în magazin. Băiatul spune că a fost bruscat și amenințat să se conformeze deciziei sale. Foarte repede la fața locului s-a strâns mai multă lume: trecători, vânzători ai magazinului iar în scurt timp a apărut și poliția.

Adrian a mers la administrația magazinului să relateze despre incident și că are de gând să adreseze o plângere la poliție: ,,Le-am spus că este o încălcare gravă a drepturilor omului faptul ca o persoană, indiferent dacă este nevăzătoare sau nu, să nu i se permită să intre într-un magazin, chiar dacă nu are însoțitor. M-am simțit profund jignit de acest fapt, de acest comportament, deloc civilizat și care contravine normelor europene,,.

Tânărul spune că într-un final, administrația magazinului ,,Gemenii,, a spus că regretă incidentul și comportamentul agresiv al paznicului, cerându-și scuze, dându-i asigurări că așa ceva nu se va mai repeta. Reieșind din acest fapt, Adrian a decis că nu va mai depune o plângere la poliție, în speranța că nu va mai avea parte de asemenea incidente ori de câte ori va dori să treacă pragul magazinului ,,Gemenii,,.

Acum Adrian poate fi văzut aproape zilnic în fața magazinului ,,Gemenii,, cântând trecătorilor la acordeon pentru a aduna bani pentru achitarea căldurii și a serviciilor, Alocația de stat pe care o primește este de doar 200 lei. Băiatul este orfan, nu are pe nimeni care să-i acorde vreun sprijin și locuiește de unul singur în apartamentul respectiv.

TATIANA MÂRZA

Acest articol este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *