Femei, Istoria mea, Minorități religioase, Newsletter — April 18, 2012 00:29

Lovită cu nuci și insultată pentru că poartă văl islamic


Tatiana este musulmană. Islamul a pătruns în viața ei când l-a cunoscut pe viitorul său soț. Atunci Tatiana a renunțat la vechile obiceiuri, la religia ortodoxă și a început să creadă în profetul Mohamed. Este mulțumită de alegerea sa, dar fericirea ei este umbrită de atitudinea celor din jur, de ofensele pe care le aude în stradă.

Ce știai despre Islam atunci când te-ai convertit la această religie?
M-am converit la Islam cu opt ani în urmă, înainte să mă căsătoresc. Soțul meu este arab, cetățean al Libiei. Înainte să-l cunosc, nici nu aveam idee de această religie și nici nu puteam spune că eram o creștină evlavioasă. Mergeam la biserică, dar parcă îmi lipsea ceva, nu aveam încredere totală în preot. Nici când m-am covertit la Islam nu cunoșteam această religie, dar timpul le rezolvă pe toate. Nimeni nu se naște atotștiutor. Am studiat și am acumulat informația treptat. Am învățat cele cinci rugăciuni ale zilei, cu toate că îmi era foarte greu să mă trezesc dimineața. Vara, prima rugăciune începe pe la ora 2 noaptea. Rugăciunile au devenit o regulă pentru mine, la fel ca și Ramadanul.

În societatea noastră există părerea că în cuplurile mixte moldo-arabe femeile sunt constrânse să se convertească la Islam. Este adevărat?
Nu este corect. Cunosc familii în care soțiile au rămas creștine. Datoria soțului este să explice ce înseamnă Islamul, dar nici într-un caz să-și impună religia sa. Eu m-am convertit din proprie dorință, aceasta a fost alegerea mea. Soții nu ne obligă să ne convertim la credința lor, dorința trebuie să vină din inimă. După ce m-am convertit, m-am căsătorit, apoi am adus pe lume doi copii, Abdul și Fatima.

Cum au reacționat rudele și oamenii din anturajul tău atunci când au aflat că ai devenit musulmană?
Mamă nu am, iar tatăl meu a zis că e viața mea și că alegerea îmi aparține. Pentru el era important ca soțul să fie un om bun. N-am avut certuri la acest capitol. Nici prietenii n-au fost împotrivă. Acum totuși comunic mai mult cu prietenii și cu familiile care împărtășesc această religie. Am locuit în sat timp de trei ani. Acolo, oamenii mă priveau cu ură, auzeam bârfe în spatele meu, dar nimeni nu îndrăznea să îmi reproșeze ceva în față. La Chișinău însă e mai complicat, aici am fost și bruscată.

De ce? Cum s-a întâmplat?
Vara trecută, într-un supermarket din capitală, o doamna a început să strige în gura mare: “Iată, soțul a impus-o să poarte voal”. Am tăcut, deși îmi era foarte greu să mă stăpânesc, pentru că nu este adevărat, iar oamenii vorbesc neștiind nimic despre viața ta. Un incident similar am avut în piață. O doamnă de vreo 45 de ani ținea în mâini câteva sacoșe încărcate, dar nu i-a fost greu să mă împingă cu un deget la umăr, gestul m-a durut foarte tare. M-a întrebat cu voce ridicată: “Ești turcoaică?” I-am zis că nu. Atunci ea a continuat: “Ești măritată cu un turc? De ce ți-ai pus văl pe cap?”. I-am zis că asta a fost dorința mea, m-am întors și am plecat. Ea nu s-a calmat, a început să țipe, să spună tuturor că port voal.

În general, care este atitudinea oamenilor care te întâlnesc în stradă?
În perioada rece a anului e mai ușor, simt mai multă siguranță atunci când ies în stradă. Odată cu încălzirea vremii, vestimentația mea se evidențiază și atunci sunt frecvent bruscată. Cel mai des reacționează negativ femeile, mă întreabă de ce folosesc voalul dacă nu mi-i cald. Vara trecută, mergeam pe stradă cu unul dintre copiii mei și cu o prietenă când pe neașteptate am fost atacate de un grup de băieți. Ei au aruncat în noi cu nuci. Le-am zis că le lipsește bunul simț, mai ales că eram și cu un copil mic. Ei nici nu au reacționat, pentru că se ditrau pe seama noastră.

De ce crezi că unii oameni au această atitudine negativă?
Nu știu, probabil îi urăsc pe arabi. Aproape în toate mijloacele de informare musulmanii sunt numiți teroriști, dar nu e adevărat. Și în instituțiile publice simt reticența angajaților, deși cei mai mulți nu-mi spun direct ce cred despre mine. Nu pot să înțeleg atitudinea lor, pentru că fiecare alege cum vrea să-și trăiască viața. Este opțiunea mea, am parte de înțelegere în familie, dar e o problemă în societate.

Moschee, Chișinău, timp de rugăciune pentru femei

Notă : Islamul a fost recunoscut oficial în Republica Moldova în martie 2011, după ce ani la rând autoritățile refuzau înregistrarea acestei religii. Acum musulmanii pot face rugăciuni colective şi pot construi moschei în mod legal. Oficializarea Islamului însă a fost însoțită de proteste din partea preoților ortodocși. Potrivit ultimului recensământ, în Republica Moldova locuiesc 2.000 de musulmani.

Acest interviu este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Cristina Zavatin

20 Comments

 • ce se poate de scris ,e ca noi vrem ca femeia sa fie fericita si descoperita ,mindra de sine si protejata .Noi suntem asa si pentru aceasta au luptat generatii .Sigur ca asa ceva deranjaza cind vezi o femee care singura de buna voie isi micsoreaza statutul social se contrapune ,naste pentru alte popoare .E obtiunea ta dar tu nu ai intrebat societatea

  • Vrei sa spui ca orice femeie moldoveanca care decide sa se casatoreasca cu un barbat de alta nationalitate ar trebuie sa-si ceara voi de la cineva sa se casatoreasca?!! Este absurd… Femeile noastre de asta si fug prin Italia si alte tari pentru ca barbatii nostru nu stiu sa aprecieze femeia la justa ei valoare.

   • Femeile noastre nu fug fin cauza ca nu sunt apreciate, dar aleg calea cea mai usoara la bunastare. E o stupiditate sa afirmi in termeni generali “barbatii nu stiu sa aprecieze femeia la justa ei valoare”. Apropos, barbati la munci peste hotare statistic sunt pelcati mai multi decat femei, cifre care pot demonstra si inversul. Oamenii, nu doar femeile, sunt cunoscuti pentru alegerea caii usoare in ascensiunea in cariera. Evident, evident ca sunt multi oameni, indiferent barbati sau femei, toti au dreptul sa faca cu viata lor ce doresc, e dreptul fiecaruia. Dar Moldova ca tara va disparea in termen lung.

  • Dar voi nu comentati atunci chind vedeti o domnishoara cu fusta scurta shi cu un dekolteu mare ,,,va place sa vedeti asta desigur….dar aceste doamne au mindria lor shi prin asta arata respectul fata de religia pe care o au shi fata de ele insushi

   • Omul nu a mentionat nimic de fuste scurte sau val islamic. Sau a-ti devenit brusc telepatice si puteti sti care sunt ideile omului? Stereotipurile sunt in capul mesei.

 • remus de ce sa intreb societatea ? fiecare om are dreptu de a alege drumul in veata,suntem liberi,tu ai intrebat societatea cand teai ales un drum in veata ? tu ai intrebat societatea cand ai facut primul pas? sa vezi iti dea voie societatea ?nu ,stiu sigura.Daca cineva din familia ta face casatorie cu un cetatean strain sunt sigura nu vei fi impotriva,Nu se stie ce iti rezerva tie viitorul , fiecare din noi avem o soarta si sigur nu societatea ne scrie aceasta soarta ,atunci de ce sa intreb eu societatea ? tu cand vei merge la munca in alta tara vei intreba societatea ?iti va pasa de ea ? tu daca vei iubi o persoana din alt popor vei cere voie de la societate , nu ,esti liber de a alege singur , e dreptul tau ,Suntem oameni toti, avem acelasi Creator, numai poporul moldovenesc se comporta astfel cu strainii , iti doresc pe viitor sa ajungi printre strain sa vezi cum e , dar iti doresc strainii sa fie ca familia ta , nu asa cum esti tu cu strainii.Si care e problema cu copii nascuti , nu tot e copil ? Pai asta e alegerea ta ca vrei femeia sa fie destupata ,(femeiea ta) ,dar alegerea mea a fost sa fiu astupata si asta nu inseamna ca nu sunt libera ,sau asuprita,si sunt mandra de mine sa stii.Vrei sa zici ca o femeie care merge goala pe strada este mai protejata decat cea astupata ?Dar zimi mie de ce atunci atatea violuri sunt aici ?

  • Tatiana, e viata ta si e dreptul tau sa faci ce doresti. E optiunea ta sa intrebi sau nu pe cineva, dar sustin intru totul libertatea cuiva la a crede sau a nu crede in cineva sau ceva. Eu sunt agnostic si am ales sa fiu, fara sa intreb societatea.

 • Taniusha bravo!!!!!!!!!

 • Taniusha bravo!!!!!!!!!
  Mashallah

 • Tu cind ai ales sa ai viata pe care o ai nu m-ai intrebat pe mine daca e ok ceea ce faci sau nu, respectiv de ce trebuie eu sa imi cer permisiunea de la tine? Fii nationalist in chestii sanatoase ca cresterea economica a tarii, asigurarea unui climat social sanatos, nu lua mita, nu da mita, nu minti nu fura, ajuta pe cei nevoiasi cu o vorba buna sau material. Eu sunt moldoveanca si mereu o sa fiu insa pe linga toate acestea mai sunt si musulmanca si ma mindresc cu aceasta. Ideiile si valorile in societatea noastra nu sunt atit de sanatoase ca eu sa ma i-au dupa ea.

  Statutul meu social este dimpotriva ridicat la mine nu se uita barbatii ca la carne si cei din jur ma apreciaza dupa cum imi lucreaza creerul si nu dupa lungimea fustei sau a bustului.

  Copii mei vor cunoaste atit araba cit si romana si engleza si daca o sa ma ajute dumnezeu sa ii invat si rusa cu atit mai bine.

  • Sotia mea nu este musulmana, dar eu nu ma uit la ea ca la carne, mai ales ca nu suntem religiosi (ea e atesita si eu agsnotic), dar respectam dreptul fiecaruia la credinta. E putin ingust in gandire sa credeti ca toate ne-musulmanele sunt tratatate dupa bust sau lungimea fustei. Deja discriminati sau generalizati fara motive in cazul asta.

   • Alex uite ai atins chiar un aspect care se pare ca l-am scapat. Tu vorbesti din punctul de vedere personal. Insa fa o analiza generala si o sa vezi ca la noi … de cele mai multe ori … femeia este privita exact din acest unghi, precum si noi femeile musulmane suntem privite toate ca impuse, limitate in drepturi, degratate social. Ma bucur sa aud ca mai sunt oameni care apreciaza relatiile intre genuri altfel decit masa generala. Si ca sa nu zici ca nu am dovezi intreaba mai multi barbati care este in vederea lor relatia intre primavara-vara si femei…si vezi ce or sa iti zica …spor in derularea sondajului 🙂 🙂

 • Bravo Tatiana! Stiu ca e greu sa suporti insultele cuiva caci si eu am trecut prin asta dar tu stii ca Allah vede totul si ei vor plati scump pentru asta in schimb tu vei avea parte de tot cei mai bun de la Allah(InshaAllah).Chear te sustin si iti doresc multa rabdare tie si la toate surorilor noastre…

 • Odios, strigator, dar toate aceste acuzatii te fac mai puternic. Noi si suntem foarte puternici ( MASHAALAH), doar niste analfabeti pot acuza pe cine-va ca (isi micsoreaza statutul social, or naste p/u alte popoare) ,,,, de asta sa convertit ,,,,,despre ce aberatii vorbiti? macar explicati-va ce intelegeti prin (micsorarea statutului social),care statut?. Aberatii pline de ipocrizie. Avem o natiune de frustrati si punct. Ne este rusine sa recunoastem? Poate daca am recunoaste s-ar schimba ceva in societatea asta ,,,insa moldovenilor le este mai usor sa se eschiveze sub anumite declaratii dar nu incearca sa shlefuiasca fisurile care au loc din generatie in generatie. E de vina educatia prea limitata,carnea de porc mult consumata si creerii care nu se mai trezesc din vesnica betie. Am tot dreptul la replica care defapt mi-am exprimat-o.

 • asa o fac femeile care nu vor sa munceasca (lenoasele), doar la musulmani femeile nu muncesc. si cum poti sa treci de la o religie la alta, mai ales ca parintii teau botezat???? astai rusine… si pacat

  • lenosul vorbeste de lenea sa … Femeile musulmane nu au obligatia de a intretine familia, e obligatia sotului. Si asta este un drept pe care il gasim in Islam pentru femeie.

   Cu schimbarea religiei … (dupa logica Dvs)
   Daca esti nascut ateu – e bine sa ramii ateu
   Daca esti nascut indus – sa mori indus …
   Daca afli un adevar – scupa pe el ca esti BOTEZAT, de parca ai fi STAMPILAT.

   • corect, femeile musulmane nu sunt obligate obligate sa lucreze, cap Doamne fereste sa aduca mai multi bani ca sotzu, cap acel din urma precis o sa-si taie ceva ori pe dinsa. de unde stitzi voi ce drepturi are femeia musulmanica, daca tot un barbat lea scris si pentru ele.
    am citit un coment mai sus despre rochii scurte, am vazut cum se uitau barbatzii musulmanii la domnisoarele celea ca nici nu vreau sa-mi inchipui cei facea acolo in kapul sau, da asa va comportatzi voi cind sintezi in afara casei voastre, da cum suntezi acasa, gata so inkeiet cu curvaritu si ce mai este acolo “papacat” pentru ca Alah – iarta. dar daca mai aflu si parintzii asta indeobste ii pzd…ul cel mare. asa ca patzanu Abu Hamza pot sa spun una : ca omul tot timpul o sa faca ceia ce vrea si cum vrea, oriunde ar fi si cine nar fi el.

 • sunt multe musulmance care lucreaza , cine tea zis tie ca stau acasa si sunt lenoase? ai vazut tu ? ai trait tu cu o familie muslima? vorbeshti doar ceti vine tie in cap, sotia ta cand va avea bebelush o vei trimite lka servici? si copilul cu bona ? treaba ta e copilul tau , eu una am grija de copii mei pana ii dau la gradi ,apoi pot sa si lucrez sau sa mai sdudiez ceva ,si daca sotul are un servici bun si un salariu ce ne permitem tot de ce sa mai lucrez si eu ? cand pot sta acasa si sa am grija de copii mei si de casa , nu e mai bine sa vie sotul acasa obosit dupa o zi lunga de lucru sa mai fie murdar in casa mancare nu, copii pe la vecini , haine de spalat ca nu mai incap in baie , asha tear placea tie Den da? pai atunci e alegearea ta, si daca tu alegi sa stai acasa atunci ai dreptul la alegere , de ce femeile muslime sunt asha dur criticate cand fac alegerea de avea grija de familia sa,cand nu se ajung finante ambii si sot si sotie merg la servici ,nu te ashteapta pe tine Den 🙂 sai critici .pai tu mai informeazate si vezi ce drepturi are o femeie muslima.cel ce se uita la fete, de unde stii tu ce avea el in cap, suntem oameni avem oki imposibil sa mergi pe strada si sa nu vezi cum fetele sunt aproape goale,tu nu te uiti ? voi cei care sunteti asha de deshtepti ,mergeti cu sotia alaturi si faceti oki dulci la fete pot sa zic asha de tine ? desigur nu ,oamenii sunt diferiti ,eu nu te critic pe tine dupa cum fac toti barbatii din moldova ashaka nici tu nu ai dreptul de a critica toti muslimii dupa unul care a calcat strimb, ce crestini nu kalka strimbi sau evreii…… ce voi nu constringeti sotiile, ce putine cazuri de violenta? preacurvie la stinga si la dreapta ,cate cazuri sunt ca el ,barbatul sta acasa intins toata ziua si ea sotia munceshte ca o roaba mai si vine acasa si face treburile din jurul casei ,asta pentru voi e normal am inteles eu ,acum impartim si adunam cine are drepturi ? cine face preacurvie? si cine sunt mai constrinse din femei /

 • sint intru totu de acord cu Tatiana!dar la mintile lor limitate asta nu ajunge! oameni buni nu va aratati incultura si necunostita inainte de a iti spune opinia studiaza tema?chiar mii interesant atitea vorbesc ca islamul e asa si as …dar ei vriodata au studiat macar vri-o carte despre islam…nu inteleg asa oameni cum poti sa spui cu tupeu niste lucruri de care nici macar nu ai idee …is ca niste oite duse de un cioban!m-am saturat de atita prostie omeneasca…auuuuuuuuuuuuu pe ce planeta traiti?da trezitiva odata si nu m-ai fiti influentati…fiti demni de a va numi oameni,omului i s-a dat gindire de aceea si este mai presus ca tote fiintele de pe pamint!

 • Bravo Tatiana mashallah…sanatate si rabdare inregii familii si tuturor musulimanilor din MD, mult succes in drumul spre Allah unicul…dar ce gindeste publicul ei doar sunt afectati de mas-medie,prizonieri al informatiilor false…Tatiana sincer imi pare rauu pentru situatiile neplacute, Allah ne pune la incercari si doar un musuliman puternic in religia lui va trece peste toate aceste greutati…Allah sa ne aiba in paza inshallah

Lasă un comentariu

— required *

— required *