Actualitate, Persoane cu dizabilități — July 14, 2015 17:13

Memorandum pentru adaptarea rampelor în trei universități din Chișinău

Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă”

Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă”

Trei universități cu renume din orașul Chișinău au fost constatate inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități. La această concluzie au ajuns specialiștii de la Asociația “MOTIVAȚIE”, care au efectuat vizite în trei instituții de învățământ superior din capitală.

Prima vizită a avut loc la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău, la care a participat și rectorul acestei instituții. Au fost evaluate patru blocuri de studii și s-a stabilit că nici-unul nu este accesibil pentru studenții cu mobilitate redusă. Spre mirarea persoanelor cu dizabilități, admiinistrația universității nu cunoștea problema și considera că blocurile sunt accesibile.

În urma discuțiilor, a fost luată decizia să fie accesibilizat blocul administrative și Facultatea de Psihologie, în incinta căreia se află, conform statisticii, majoritatea studenților care au o dizabilitate. Soluția propusă a fost instalarea unei rampe de acces la intrare în bloc sau a unui ascensor–platformă. Chiar dacă resursele financiare pentru aceste lucrări încă nu au fost identificate, administrația universității dă asigurări că blocul sanitar al acestei instituții va fi renovat din fondurile proprii.

În aceeași situație se află și Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Educația Fizică și Sport. Experții au mai constatat că la două dintre blocurile de studii au fost instalate rampe, care au fost testate de către specialiștii în adaptare spații. A fost constatat că din cauza unghiului de înclinație mare, aceste rampe sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități. Un alt bloc este la moment în reparație generală și urmează să fie instalată o rampă la intrare, iar cel de-al patrulea bloc de studii nu are nici un fel de rampă, ceea ce denotă că este total inaccesibil.

După aceste vizite, s-a propus semnarea unui memorandum între cele trei instituții, Ministerul Educației al Republicii Moldova, Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova. Astfel, reprezentanții Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova se angajează să înainteze recomandări și propuneri pentru adaptarea clădirilor conform standardelor internaționale, Ulterior, Universitatea de Stat din Moldova va fi obligată în termeni stabiliți să identifice resursele necesare și să execute lucrările, iar Ministerul Educației al Republicii Moldova va monitoriza procesul în cele patru blocuri.

Blocurile de la Universitatea de Educație Fizică și Sport nu arată mai excellent. Și aici au fost propuse modificări, care urmează să fie executate de către administrația universității. La fel, administrația instituției și-a asumat angajamentul de accesibilizare a blocului sanitar de la primul etaj. Pentru următoarea perioadă Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova își propune evaluarea Universității Tehnice a Moldovei și Institutul de Relații Internaționale din Moldova.

sursa: motivatie.md

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *