Emisiuni TV, Femei — June 10, 2015 18:30

Modele de femei care au guvernat peste un deceniu

Nina Costiuc, mun. Chișinău, com. Budești

Nina Costiuc, mun. Chișinău, com. Budești

Republica Moldova, cât nu ar părea de straniu, se consideră o țară democratic, dar se află printre codaşii clasamentului şi în ceea ce priveşte numărul de femei din Parlament, Guvern, și alte instituții de luare a deciziilor. Eficienţa, responsabilitatea socială şi chiar moralitatea sunt mai mari în cazul firmelor cu femei aflate în funcţii de top, se arată în emisiunea ”Politica la Feminin”, Canal Regional.

Sondajele arată că 60% din femeile chestionate nu sunt gata să voteze pentru un candidat femeie. Este aptă astăzi să conducă o femeie consiliul local, primăria, instituțiile publice sau afacerile? De acest lucru ne conving acele femei care au reușit să obțină numeroase mandate de primar.

Tatiana Ceaglic din Calfa, Anenii Noi, cunoaşte fiecare consătean din localitate şi le poartă respectul. Sătenii, la rîndul lor, îi acordă stimă şi încredere. Începînd cu perioada anilor 90, îi pun în grijă problemele satului. Cheia succesului de a consolida parteneriate locale o menține în topul femeilor- lideri din administrația publică locală.

Totodată, prima femeie care conduce cu toate nevoile localității Strășeni este VALENTINA CASIAN, candidează la funcția de primar pentru cel de-al doilea mandat. Femeile noastre au înțeles că în politică trebuie să fii independentă, sigură şi indispensabil mai dură, fiindcă intri în lumea bărbaţilor.

sursa: Europa Libera, Tatiana Ceaglic, com. Calfa, Anenii Noi

sursa: Europa Libera, Tatiana Ceaglic, com. Calfa, Anenii Noi

De asemenea, Nina Costiuc, timp de 30 de ani a ocupat diferite funcţii de conducere în organele locale. Din 1995 până în prezent este primar al localităţii Budeşti, la al șaselea mandat consecutiv. A participat la numeroase stagii de instruire în Suedia, Polonia, Lituania, Germania, SUA. Vorbeşte limbile română, rusă, franceză şi germană. În acest fel, comuna Budeşti este înfrăţită cu câteva localităţi din Europa.

Grija faţă de semeni,responsabilitatea faţă de membrii comunităţii care i-au încredinţat mandatul, le caracterizează pe aceste doamne și demonstrează că femeile-lider ştiu ce vor să obţină şi pot reuşi. Prin aceste exemple, schimbarea mentalităţii și a bărbaților, și a femeilor, se va produce în vreo 10-15 ani, când vom ajunge să numărăm mai multe femei în funcții de conducere! Moldova are cu ce se mândri, iar politica este de genul feminin şi obligatoriu trebuie să fie făcută şi de femei.

În continuare, urmăriți un interviu realizat cu Ludmila Ceaglic, din comuna Calfa, Anenii Noi, și Nina Costiuc din comuna Budești, mun. Chișinău.

Realizatoarea emisiunii: NATALIA GHILAȘCU

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *