Actualitate, HIV/SIDA — January 28, 2015 13:44

Moldovenii nu reclamă cazurile de discriminare din spitale din cauza slabei informări

imagine simbol

imagine simbol

Moldovenii nu reclamă cazurile de discriminare din clinici şi spitale. În decurs de jumătate de an de la fondarea Comisiei Discriminare de către Ministerul Sănătății, au fost recepționate doar două petiții care denunţă astfel de practici. Juriștii explică faptul prin legislația imperfectă, dar spun că și pacienții nu-și cunosc drepturile, relatează Publika TV.

Lunar Ministerul Sănătății recepționează în jur de 70 de petiții de la pacienți. Iar membrii Comisiei Discriminare selectează și analizează reclamațiile care se referă la discriminarea în instituțiile medicale. Astfel, la sfârșitul anului trecut, aceştia au constatat că sunt discriminaţi bolnavii cu HIV și cei epileptici.

“O problemă ținea de Spitalul de Psihiatrie din Bălți. Pacienții cu epilepsie primeau tratament într-o secție de profil, iar secția a fost închisă și ei transferați in alte saloane”, a spus reprezentantul Comisiei Discriminare a Ministerului Sănătății, Inga Pasecinic.

Juriștii explică numărul mic de reclamații cu privire la cazurile de discriminare în instituțiile medicale prin faptul că pacienții nu-și cunosc drepturile.

“Legislația pentru protecția acestor drepturi e slabă. O expertiză privată a cortectitudinii acordării asistenței medicale, lipsa unor autorități independente care ar putea să examineze calitatea tratamentului administrat”, explică juristul Petru Moscaliuc.

Mulți pacienți recunosc faptul că nu-și cunosc drepturile, chiar dacă legea care le reglementează poate fi găsită pe panourile informative din incinta instituțiilor medicale.

Totuși, asta nu-i împiedică să constate calitatea proastă a tratamentului și atitudinea neadecvată a medicilor:

“Știți ce drepturi are un pacient? – Ei…nu știu”.

“- Ce drepturi am? Să fiu lecuită, asta e dreptul meu. – Și dvs sunteți mulțumită de calitatea tratamentului? – Niciodată!”

“Rar când ni se pune diagnosticul corect. Și nu-mi place cum sunt tratați pacienții”.

Din comisia de discriminare fac parte 17 membri, dintre care jumătate sunt reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniile drepturilor omului și sănătății.

sursa: Publika.md

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *