Emisiuni TV, Femei, Important — October 20, 2014 15:38

O femeie trebuie să demonstreze că este de două ori mai bună decât un bărbat în politică?!

imagine simbol

imagine simbol

Ne-am obișnuit să vedem bărbați în politica moldovenească, prezenți în marea majoritatea a buletinilor de știri, decizii care le iau pentru întreaga țară. Femeile sunt privite în umbra unui politician, iar Moldova înregistrează progrese modeste privind participarea femeilor în viaţa politică. La aceste concluzii au ajuns mai multe femei care activează în politica moldovenească, invitate în Studioul Drepturilor Omului.

”Femeile nu-și doresc o activitate politică, pentru că asta necesită timp și trebuie să faci o alegere. A fi politican, însemnaă să nu ai week-end, trebuie să le acumulezi pe ambele, nu fiecare femeie este decisă. Eu am venit în politică mai târziu, și mă copnsider o femeie puternică, pe lângă bărbați, care dau dovadă de lașitate”, afirmă Ana Guțu, vicepreședinta PLR, deputat în Parlament.

Femeile sunt considerate „sexul slab”, bune numai pentru treburi casnice şi îngrijirea copiilor. Toate aceste stereotipuri şi prejudecăţi secole întregi au dominat opinia publică. UE sugerează autorităţilor moldovene să promoveze mai multe femei în funcţii de decizie. Fiecare al treilea candidat ar trebui să fie femeie.

În Republica Moldova, accesul femeilor în funcţiile de conducere este limitat din cauza lipsei de transparenţă în activitatea partidelor politice, iar în ultimii ani ţara noastră a înregistrat progrese modeste în ceea ce priveşte participarea femeilor în politică.

Femeile trebuie să fie mai puternică și mai deșteaptă decât un politician, pe de altă parte, nu e bine să impui cote, atât timp cât aceste femei trebuie mai întâi să fie abilitată, femeia trebuie să demonstreze curaj și determinare în activitatea politică, doar atunci pot fi cu adevărat apreciate, mai consideră Ana Guțu.

Lege privind finanțarea publică a partidelor politice în Republica Moldova prevede un mecanism de alocațiuni bugetare suplimentare pentru partidele politice, care promovează femeile pe listele de candidați la alegerile parlamentare și locale. În alte state, femeile care candidează la alegeri pot obține împrumuturi în condiții avantajoase (în comparație cu candidații bărbați) pentru campania electorală.

Studioul Drepturilor Omului

Studioul Drepturilor Omului

În Franța, de exemplu, partidele politice care nu promovează femeile în mod paritar sunt lipsite de o bună parte de finanțare de stat. Iar în Germania, angajatorii care nu asigură o cotă stabilită de persoanele cu dizabilități în rîndurile angajaților sunt obligați să achite o amendă compensatorie.

Potrivit expertei Olga Nicolenco, în Moldova o femeie, ca să devină primar sau parlamentar, trebuie să depună un efort extraordinar și să demonstreze că este un „supra-om”, „o doamnă de fier”, pe cînd bărbații pot fi mediocri, slabi, fără aptitudini vizibile, și lor le revin funcții publice fără un efort major.

În Norvegia, în consiliile de administrare a companiilor publice, trebuie să fie prezente cel puţin 40% de persoane de fiecare sex. Pe piata muncii, femeile sint frecvent discriminate, iar remunerarea acestora constituie doar putin peste 80% din cea a barbatilor.

Conform clasificarii mondiale de reprezentare a femeilor in parlamentele nationale, realizata de Uniunea Interparlamentara, Republica Moldova se claseaza pe locul 64 din 143, locul intii revenindu-i Rwandei – cu 56% femei, iar pe locul 143 fiind un grup de sapte state in care reprezentarea femeilor in organele de luare a deciziilor este zero. Comparativ cu Romania si
Ucraina, nivelul de reprezentare a femeilor in Republica Moldova este un pic mai mare. Romania se afla pe locul 101 cu 11%, iar ucraina – pe locul 122, cu o reprezentare a femeilor in legislativ de 8%.

Barometrul de gen in Republica Moldova confirma prezenta modelului patriarhal in societate, potrivit caruia principala responsabilitate a femeii este grija de copii si de gospodarie. La intrebarea Exista sau nu egalitate reala de drepturi intre barbate si femei in Moldova?, raspunsurile afirmative si cele negative au fost aproape identice ca numar – 43% și, respectiv, 42%.

Principalele impedimente în calea participării femeilor din Republica Moldova în politică sunt discriminarea socială, economică sau culturală. Atitudinile tradiționale, stereotipurile și prejudecățile, se numără printre impedimentele cel mai greu de eliminat în calea participării echilibrate a femeilor din Republica Moldova în viața politică și în funcții de răspundere, a afirmat Olesea Perean, expertă în egalitate de gen.

Lipsa pirghiilor politice de încurajare a participarii femeilor la viata politică, sistemul politic, format in mare parte din barbati, le impiedica pe femeile din Republica Moldova sa fie mai active in viata politica. 44% din respondentii unui studiu afirmă că femeile nu au incredere in fortele proprii”, 45% cred ca“femeile sint mai putin unite decit barbatii”, 44% considera ca “femeilor le este frica de responsabilitati mari.

Credeti ca in legislatie trebuie sa fie prevederi care ar obliga partidele politice sa includa, in mod obligatoriu, un anumit numar de femei pe listele de candidati la alegeri? Există femei cu care putem să ne mândrim în viața politică? Scrieți pe adresa info@discriminare.md.

Realizatoarea emisiunii: NATALIA GHILAȘCU

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *