Actualitate, Tineri — June 2, 2014 17:22

Patru adolescente din Briceni au rămas însărcinate, tinerii riscă închisoare

imagine simbol

imagine simbol

Patru minore din raionul Briceni au rămas însărcinate. Medicii spun că viitoarele mămici nu sunt pregătite psihologic şi nici fizic, pentru a naște și a crește un copil. Reprezentanţii procuraturii s-au autosesizat si au confirmat aceste cazuri. Pe numele lor au fost deschise patru dosare de urmărire penală, transmite Canal Regional TV.

Minorele sunt originare din localități diferite și au vârste de până la 16 ani. Elvira Crudu, şeful Secției Medicilor de familie Briceni, susţine că acest gravide sunt expuse mai multor riscuri. ”Sarcinile parvin nedorite. Sunt într-o vârstă foarte fragedă, intră în relații sexuale tot cu minori. În urma acestor relații nu se poate naște o familie tânără, monolită, fiindcă nu au un loc de muncă, nu au o sursă de venit stabilă. Din aceste considerente, tot așa și copiii lor”.

Atît minora, cît şi părinţii ei, au refuzat să comunice cu presa. Una dintre ele are vârtsa de 13 ani, iar alta de 15 ani a părăsit băncile școlii. Medicul de familie spune că minora însărcinată se află la evidenţă și este hotărîtă să nască. ”Minora este luată la evidență, o monitorizăm, i-am perfectat acte cât de cât, examenul ultrasonor, examenul medicilor”, afirmă Elvira Crudu, șef, Secția Medicilor de familie, CMF Briceni

Potrivit Procuraturii, dacă tinerii vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă o pedeapsă de la 3-7 ani de închisoare. Numărul adolescentelor din Republica Moldova care devin mame este de cinci ori mai mare decât în alte state europene. Statisticele arată că rata natalității adolescentine în Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012. Deși cifra este în descreștere continuă, aceasta este încă înaltă comparativ cu unele țări din Europa- 5,9 la 1.000 de femei în Suedia sau 4,1 în Elveția.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *