Emisiuni TV, Important, Pensionari — December 24, 2013 10:28

Pensii prea mici, medicamente prea scumpe

imagine simbol, Soldanesti

imagine simbol, Soldanesti

Trăim într-o țară unde 14% dintre cetățenii moldoveni au ajuns la o vârstă de peste 60 de ani. Experții prognozează către anii 2050 că numărul persoanelor în etate va crește până la 35%. În aceste condiții, cozile în instituțiile medeciale devin tot mai mari, majoritatea pacienților care necesită de îngrijire medicală sunt bătrânii. Aceștia sunt deserviți de puțini medici de familie, care nu întotdeauna fac față acestor solicitări.

La patru medici de familie revine un consultant în probleme de pediatrie. Aceștia nu sunt singurii specialişti pentru care directorii de spitale din raioane găsesc cu greu medici tineri. Potrivit directorului spitalului raional din Cahul, Anatol Malcov, 40% din personalul instituţiei a depăşit vârsta pensionării.

Prin serviciile de curierat se colecteaază analizele din mai multe sate o dată în săptămână, acestea fiind asigurate de către Centrul de Sănătate, a declarat Tatiana Zatâc, șefa Direcției Asistență medicală primară de la Ministerul Sănătății. Rolul medicului de familie este de a aduce la cunoștință despre acest tip de serviciu, dar la Ialoveni, acesta, practic, nu funcționează.

Pensia pe care o primește un vârstnic este de peste 800 lei, bani insuficienți pentru a-și procura medicamentele necesare, nemaivorbind de cheltuielile zilnice de trai. Persoanele în etate de la Centrul Geriatric din Văsieni, Ialoveni, se plâng că nici nu mai pășesc pragul la spitale, pentru că tratamentul este costisitor.

Tatiana Zatâc mai afirmă că prețul pentru medicamente este stabilit de cerințele pieții, iar compensarea la medicamente se va face treptat. ”Este nevoie de timp. este prevăzută majorarea primei de asigurare”.

Realizatoarea emisiunii: NATALIA GHILAȘCU

Lasă un comentariu

— required *

— required *