Emisiuni TV, Persoane cu dizabilități — January 30, 2015 17:17

”Planeta de vis a lui Cristi” a adunat 33 mii lei pentru grădinița 167 din Chișinău

Art Group ”Brio Sonores”, pe scena Filarmonicii Naționale

Art Group ”Brio Sonores”, pe scena Filarmonicii Naționale

Curajul și pasiunea de a trăi fiecare clipă cu devotament îi ajută pe părinții care au copii cu dizabilități să transforme visele copiilor în planuri de acțiune. În sala Filarmonicii Naționale s-au adunat sute de spectatori să-l susțină pe Cristi, pentru a-i cumpăra un costum medical.

Compozițiile muzicii clasice ale celebrul pianist moldovean Sorin Creciun, urmate de pisele reproduse de naistul Constantin Mosvovici și a celor nouă voci remarcabile din grupului artistic „Brio Sonores”, au făcut posibil ca visul lui Cristi, un biețel de opt ani, să fie realizat.

Cei peste 350 de spectatori adunați la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” l-au susținut pe Cristi Furculiță, un băiețel de opt ani care își dorește să meargă la școală alături de alți copii de vârsta lui. Copilul a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă și din această cauză se deplasează anevoios.

Organizatorii concertului de caritate ”Planeta de vis a lui Cristi”

Organizatorii concertului de caritate ”Planeta de vis a lui Cristi”

Mama copilului, Elena Furculiță, spune că pentru a merge la o școală obișnuită, Cristi are nevoie de un echipament special, foarte scump, pe care familia nu și-l permite. Cristi frecventează grădinița numărul 167 pentru copii cu dizabilități multiple din Chișinău, alături de alți 65 de copii cu nevoi speciale. Directoarea instituției, Larisa Melenteanu, spune că fiecare dintre acești copii are nevoie de un proces corecțional recuperatoriu, care le-ar permite să-și dezvolte abilitățile. Pentru aceasta grădinița are nevoie de echipamente destul de scumpe.

Stabilit de mai mulți ani în Germania, pianistul moldovean, Sorin Creciun afirmă că nu a ezitat nici o clipă atunci când a fost invitat să concerteze la Chișinău. A plecat acum 20 de ani din Republica Moldova, a ajuns un pianist apreciat și aplaudat în picioare pe marile scene ale lumii, dar concertele pe care le-a ținut acasă pot fi numărate pe degete. Deși are o agendă încărcată, nu a stat pe gânduri atunci când i s-a propus să cânte la Chișinău fără a fi remunerat. Sorin Creciun a răspuns „cu inima” că vrea să fie alături de copiii cu dizabilități, care au nevoie de susținere.

Și naistul Constantin Mosvovici a mărturisit că acceptat cu ușurință să contribuie la îndeplinirea visului lui Cristi, adresându-i un mesaj de încurajare. „Cristi să știi că și eu am un băiat cu același nume. Țin foarte mult să ai o copilărie foarte frumoasă. Să dea Domnul ca ajutorul adunat astăzi să fie cu folos”, a spus artistul popurului.

La fel de receptivi au fost și băieții din grupul artistic „Brio Sonores” care au încântat spectatorii cu vocile lor. „Pentru copilașii care suferă de astfel de boli este foarte important ca cei din jur să le fie alături”, a menționat conducătorul artistic al grupului artistic „Brio Sonores”, Ion Brătescu.

Banii adunați din vânzarea biletelor la concert vor fi cheltuiți pentru achiziționarea echipamentelor speciale pentru copii de la grădinița 167, fiecare echipament în valoare de o mie de dolari.

Lasă un comentariu

— required *

— required *