Emisiuni TV, Pensionari, Persoane cu dizabilități — February 3, 2014 18:31

Primăriile vor trebui să asigure serviciile de îngrijire pentru bătrâni și persoane cu dizabilități

batrini_blogspot_com În curând, bătrânii vor putea fi adoptați! Un astfel de serviciu va fi în curând în toată țara pentru persoanele în etate și cele cu nevoi speciale. În acest sens, un proiect de lege a fost aprobat recent de Guvern. De plasament în familie vor beneficia persoanele care au atins vârsta de pensionare și persoanele cu dizabilități.

Roman Banari, consultant la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a afirmat în cadrul emisunii ”Loc de Dialog” de la Canal Regional că cheltuielile pentru serviciul de adopție va putea fi acoperit din pensia bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități. Cheltuielile pentru crearea serviciului vor fi suportate de către primării. Anual, pentru întreţinerea unui beneficiar vor fi alocate peste 52.000 de lei din bugetul local.

Un asistent familial va primi circa 20 mii lei annual pentru îngrijirea persoanei, iar familie adoptivă va fi selectată de către specialiștii de la Primărie. Asistentul familial va primi o alocaţie unică la plasarea unei persoane, dar şi indemnizaţii lunare pentru îngrijirea beneficiarului. Primăriile vor supraveghea persoana care se află în plasament.
Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în Moldova sunt 29 de aziluri pentru întreţinerea pensionarilor şi a oamenilor cu dizabilităţi. Numai pentru activitatea celui din Chişinău se alocă anual 6-8 milioane de lei, la care se adaugă câteva sute de mii de lei provenite din pensiile şi indemnizaţiile tutelaţilor.

Tatiana Topadă, coordonatoare la Centrul Geriatric din Văsieni, afirmă că nu oricine este capabil să îngrijească de un bătrân, întrucât sunt necesare și cunoștințe în cauză, cum ar fi alimentația, starea sănătății și chiar starea mintală a bătrânilor după vârsta de 70 ani.

Un proiect pilot déjà funcționează la Ungheni, Telenești, Basarabeasca , înființate de Keyston-Moldova. O persoană cu dizabilități nu întotdeauna este compatibilă cu familia gazdă, iar la acest capitol mai trebuie să fie îmbunătățit acest serviciu. ”Problema cea mai mare e că multe familii nu înțeleg specificul persoanelor cu dizabilități mintale, în special. Noi vom promova acest serviciu și în alte raioane pentru persoanele care pot deveni asistenți familiali,” a declarat Oxana Constandaki, manager servicii de plasament pentru adulți și persoane cu dizabilități.

Fiecare al doilea bătrân locuieşte de unul singur, persoanele care locuiesc cu soţul/soţia reprezintă 24% și cei care locuiesc într-o familie extinsă, reprezintă 25%.

Costurile de întreținere a unui beneficiar se ridică la 21 mii lei pentru o persoană, bani care trebuie să fie acoperiți de către administrația publică locală. În schimbul serviciului, persoanele nevoiașe adoptate vor trebui să se dezică de pensie.

Realizatoarea emisiunii: NATALIA GHILAȘCU, CRISTINA LUPU

Lasă un comentariu

— required *

— required *