Actualitate, Minorități etnice — April 13, 2013 14:15

Romii au discutat despre evenimentele tragice ale Holocaustului în Tiraspol

foto: Yad Vashem

foto: Yad Vashem

Tragica amintire a Holocaustului evreilor și romilor, politicile naziste, a fost un subiect aprins discutat în aceste zile la Tiraspol. Tineri și istorici din Transnistria au participat la o expoziție de fotografie ”Holocaustul necunoscut”, găzduită la Biblioteca Pușkin.

Nicola Harrington-Buhay, Coordonatorul Rezident al ONU în Moldova, prezentă la eveniment, a afirmat despre solidaritatea pe care fiecare dintre noi ar trebui să o manifeste față de cei care au pătimit. ”Recunoașterea trecutului este o recunoaștere a viitorului. Holocaustul este un subiect de interes public și sensibil în întreaga lume, Ucraina, Cehia, Germania, ceea ce reprezintă o educarea a societății. Mulți romi au trăit în condiții mizere, în lagărele de concentrare construite în perimetrul râurulor Nistrului și Bug”, a afirmat oficialul.

Pentru prima dată au fost proiectate două filme documentare, ”Lacrimi țigănești” și ”Prigoana din Basarabia”, care relatează despre traseul deportărilor romilor și evreilor în Transnistria, în perioada celui de-al doilea război mondial.

483734_10201012825747789_242918231_n Filmul documentar “Prigoana din Basarabia” este o trecere în istorie a tragediei şi suferinţei prin care au trecut circa 3 mii de victime de entie romă din Basarabia. Au fost exliaţi în lagărele şi ghetourile din Transnistria în vara anului 1942 şi doar jumătate s-au întors acasă. Această pată neagră din viaţa romilor a rămas adanc înrădăcinată în memoria lor colectivă.

”Astăzi să vorbești despre Holocaust este foarte dificil. Cunoscând acest trecut tragic, putem învăța o lecție pe viitor. Dar azi puțini au rămas dintre cei care mai sunt în viață. Lor le este dificil să mai vorbească despre acele evenimente, pentru că nu mai vor să-și amintească de cruzimea cu care au fost tratați în perioada celui de-al Doilea Război Mondial,” a afirmat Nicolae Rădiță, președintele Centrului Național al Romilor.

Istoricii au trecut în revistă despre pretextele invocate de politicienii români pentru deportări, cum ar fi furturile şi înşelătoriile comise de romi, în special de cei care trăiau în şatre. Din 100 de ferme şi grajduri pentru vite unde erau ţinuţi deportaţii, au ramas doar ruinele. Din coincidenţă sau din intenţia de a ascunde adevărul, astăzi puţini cunosc despre ororile regimului antonescian.

Istoricii prezenți la expoziție au cerut autorităților să introducă în programul școlar informații despre deportarea a circa 200 mii de evrei și romi din spațiul românesc. Abia cu câșiva ani în urmă, curicula românească a introdus faptele isotrice despre Holocaust, care mult timp au fost negate.

Experții rămân îngrijorați că există încă oameni care neagă faptul că Hitler a dat ordin de a distruge un număr mare de romi. Sunt și îndoieli că peste noapte trei mii de romi fuseseră uciși și arși în cuptoarele de la Auschwitz pe 2 august 1944.

Expoziția “Holocaustul necunoscut” și filmele “Lacrimi de țigani”, ”Prigoana din Basarabia” au fost prezentate și în Suedia. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Resurse Informaționale ”Casa Noastră”, ”Porojan”, Centrul Național al Romilor, cu sprijinul financiar al Programului Națiunilor Unite.

Amintim că filmul documentar ”Prigoana din Basarabia” va fi proiectat la Festivalul Internațional de Filme Doocumentare ”Cronograf” în perioada 30 mai-3 iunie la Chișinău.

Natalia Ghilașcu

Filmul în versiune rusă poate fi urmăriti aici.

Lasă un comentariu

— required *

— required *