Important, Minorități etnice, Newsletter, Reportaje — November 7, 2014 16:56

Romii sunt refuzați să dea petreceri într-un restaurant din Drochia

Restaurant "Steaua Nordului", or. Drochia

Restaurant “Steaua Nordului”, or. Drochia

Administrația unui restaurant din Drochia interzice etnicilor romi să petrecă nunți și alte ceremonii în local, deorece ar fi petrecăreși și fumează des, iar localul este prea luxos pentru a fi închiriat. In plus, taxa pentru etnicii romi ar fi de doua ori mai mare. La această concuzie au ajuns consultanții Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului care au mers la fața locului să “planifice” o eventuală ceremonie.

Înțelegrea în privința datei pentru a desfășura o nuntă la restaurantul “Steaua Nordului ” a fost stabilită la telefon de Ion Bucur, unul dintre experții în documentarea cazului, care a pretins că este o rudă a doi tineri din aceeași localitate.

Ajuns la intrevederea cu administația locului, doza ne neincredere față de etnicii romi s-a accentuat, în plus, li s-a cerut o taxă dublă pentru închirierea restaurantului, asta deși meniul solicitat era același ca și pentru alte petreceri.

“Din start, mi-a spus să mergem în alt local, pentru că aici prețul pentru etnicii romi este altul, ca să acopere cheltuielile pentru eventuale deboșuri”, a menționat Ion Bucur.

În cele din urmă, administrația locului “Steaua Nordului” a refuzat etnicilor romi să închirieze spațiul pentru petrecere, argumentând că nu își poate asuma raspunderea pentru deteriorarea veselei sau scrumului de țigară pe covorul prețios al restaurantului. Din înregistrarea video, se înțelege că romii sunt persoane non-grate în acest local.

Acesta nu este unicul caz când în aceeași instituție au fost refuzați și alți romi din raionul Drochia, care planificau acum câțiva ani o petrecere, a mai adăugat Ion Bucur, iar câțiva martori confirmă acest fapt. Angela Radiță, mediator comunitar din satul Gribova, Drochia, afirmă că aceasta este problema multor instițutii, în special private, care sunt ghidate de stereotipurile față de etnicii romi.

“În privința posibilității de a petrece o nuntă, pentru romi este o problemă. Încă nu am avut ocazia să merg în acest local, nu toți au posibilitate financiară, dar din spusele multora, acolo romilor li se refuză intrarea”, a precizat Angela Radiță.

Deși legislaţia nu permite nici instituţiilor publice, nici celor private să discrimineze, unii consideră caăserviciile sunt oferite după cum le este pe plac. Ion Bucur este determinat să scrie o plângere în adresa Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminarii și asiguarea egalității. Dacă se va constatata că reprezentanții instituției “Steaua Nordului” au discriminat etnicii romi, riscă o sancțiune de până la 9 000 de lei.

Și reprezentanții Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului vor monitoriza cum se va aplana acest conflict și dacă pe viitor îți vor schimba comportamentul.

image001 logo EU Acest reportaj este realizat în cadrul Proiectului ”Susținerea societății civile în combaterea discriminării” și susținut de Fondul Uniunii Europene. Opiniile exprimate nu reflectă neapărat poziția finanțatorului sau a Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *