Femei, Minorități religioase, Newsletter, Reportaje — April 20, 2012 00:44

(Video) Despre egalitatea dintre femeie și bărbat în biserică

Femei în Biserica ortodocsă

Femeile se închină Divinităţii, însă puţine se întreabă de ce au un rol atât de limitat în Biserică. Conform Sfintei Scripturi, Dumnezeu i-a creat pe oameni egali, însă constatăm că unele doctrine religioase limitează libertatea femeii. Bărbaţii din unele religii vor ca ea să tacă şi să-şi pună o batistă pe cap, astfel, lipsind-o de orice iniţiativă să devină un lider spiritual.

Am discutat cu reprezentanții mai multor confesiuni ca să aflăm care este percepția lor despre rolul femeii în religie. ”Și bărbații și femeile au aceleași drepturi, dar ceea ce ține de biserică, bărbatul întotdeauna a fost mai superior, chiar și conduce slujbele. Nu știu dacă e corect, dar nu cred că putem schimba ceva”.

”Care ar trebui să fie statutul femeii in biserică? În biserică bărbatul are un statut mai mare, dar în viață sunt și femei cu statut înalt”.

”Cred că în biserică bărbatul trebuie să conducă pentru că femeia este mai păcătoasă”.

În biserica ortodoxă, femeile sunt deseori mustrate când uită să-și acopere capul sau asistă la liturghie în timpul ciclului menstrual. Din cauza unui proces bilogic firesc, sunt sfătuite de fețele biericești să rămână acasă.

Prejudecățile s-au înrădăcinat chiar și în mințile femeilor, care se conformează acceptă datinaii strămoșeștiască. Clericii promovează ideea că femeia este jumătate din valoarea bărbatului. Această presiune psihologică a determinat multe femei să accepte discriminarea ca pe ceva firesc. Puține femei se întreabă care a fost contextul istoric al unor interdicții.

Spațiile de rugăciune sunt separate pentru bărbați și pentru femei. Această regulă este urmată atât de ortodocși, cât și de musulmani sau de evrei. Deși reprezintă confesiuni diferite, toți au aceeași explicație: astfel bărbații sunt feriți de tentații. ”Omul vine la biserică să se roage, nu să se uite care femeie este mai frumoasă. Hristos zice că cel care se uită la femeie și o poftește, a făcut adulter în inima lui. De aceea se separă, și altarul s-a separat ca și slujitorii să nu fie ispitiți”, afirmă Teodor Bortă, preot la Catedrala “Nașterea Domnului”.

Aceeași părere este împărtășită de Abdallah, Imam la Liga Islamică din Moldova. ”Femeile se află în spatele bărbaților.Să ne imaginăm că sunt tineri, studenți care în timpul rugăciunii au în fața lor o femeie. Ei o privesc din spate cum se închină. Cred că noi venim să ne rugăm lui Dumnezeu, nu să ne uităm unii la alții”.

În timpul rugăciunii, femeia are dreptul să-l privească pe bărbat, ea este separată, poate să discute, nu o deranjează absolut nimic. În schimb, pe bărbat îl deranjează totul, cu atât mai mult când este vorba de frumusețea femeii”, consideră Daniel, slujitor în sinagogă.

Pe timpuri, femeile aveau acces în sinagogă, dar aveau dreptul doar să citească și să asculte. Această tradiție s-a păstrat chiar dacă au trecut două mii de ani de atunci. Experții în drepturile omului explică aceasta inegalitate de gen prin slăbiciunea bărbatului în față propriilor tentații.

Femei în Moschee


Restricțiile impuse pentru femei în ceea ce privește vestimentația, le explic foarte simplu. Tentația care ar trebui să o evite bărbații o pune pe umerii femeii, adică haideți să punem femeii un sac în cap. De fapt, tentația este aceea cu care trebuie să lupți, dar nu să ascunzi obiectul tentației, este de părere Mihaela Copoț, expert în drepturile omului.

Rolul inferior pe care îl are femeia în biserică are efecte și asupra locului acesteia în societate. Preoţii le amintesc tinerilor căsătoriţi, la cununie, că „bărbatul trebuie să fie capul femeii“, iar femeia trebuie să-l asculte în toate. Expertul în drepturile omului, Mihaela Copoț consideră că puține femei optează pentru funcții de conducere în societate pentru că nu există un model religios, de la care femeile ar putea să învețe. Tradiţia de secole care învaţă femeia să–şi asume roluri supuse o lipsesc de iniţiativă.

6 Comments

 • Cum spunea Martin Luther King, sunt legi create de oameni si cele facute de D-zeu. Si cele create de oameni putem sa le schimbam cum dorim in dependenta de necesitati, cele create in cazul unei religii – nu le putem. Cand devii adeptul unei confesiuni, regula e simpla – sau accepti regulile casei sau iti gasesti o alta religie care te implineste. Articolul rational nu poate schimba ceva pentru ca nu poate aduce schimbarea, macar ca emotional sunt de acord cu autorul – eu de cand eram mic ma intrebam de ce nu exista femei preoti? Cum biserica nu trebuie sa permita imixtiuni in legile adoptate de Parlament, asa si noi nu trebuie sa le “sfatuim” popimii ce sa faca cu legile lor.

 • 1. Protestanţii nu au preoţie sacramentală. Toţi care au preoţie sacramentală nu pot accepta preoţia femeilor, pentru că este contrară Evangheliei.
  2. Femeile sunt implicate în slujirea Bisericii nu numai la catolici sau protestanţi. Intraţi în orice biserică din Moldova şi veţi vedea cine cântă la strană, cine citeşte psalmii şi alte rugăciuni! 95% – femeile.
  3. Nici o femeie creştină nu se simte discriminată în Biserica lui Hristos. Lucrurile sunt foarte simple: aşa cum bărbatul nu poate naşte biologic (şi uite că nu se crede discriminat), tot aşa femeia nu poate naşte spiritual. E o ordine sădită încă de la creaţie, când Eva a fost luat din Adam şi nu invers. Preoţii sunt părinţi duhovniceşti, de aceea trebuie să fie bărbaţi. Nici caracterul femeii nu-i făcut pt asta.

  • In Islam barbatii si femeile au drepturi si obligatii clar stabilite si mentionate si in Coran. Barbatul este obligat sa ii asigure sotiei si familiei un climat cald emotional si conditii de viata, hrana, imbracaminte etc. Eu nu cred ca egalitatea intre gen sub aspectul care l-a prezentat articolul este unul atit de strigator la cer. Este o norma si regula divina care nu se poate schimba. Femeia a fost si este diferita din punct de vedere emotional fata de barbat din aceasta cauza in islam se considera ca barbatul si femeia se completeaza reciproc si atuurile barbatului si a femeiei se competeaza formeaza un tot intreg si o casatorie fericita. In afara de separarea locului de ruga in Islam sotul (barbatul) are mai multe indatoriri spirituale decit sotia. Spre exemplu barbatul este obilgatoriu sa participe la rugaciunea de vineri pe cind femeia, participa dupa posibilitati deoarece femeia este ocupata cu copii, pregatirea hranei. De asemenea zilele cind femeia are ciclu menstrual, lauzie, ea este eliberata de rugaciunile zilnice obligatorii, acestea nu se recupereaza. Si lista ar continua aici …cei interesati sa citeasca literatura de specialitate.

   Cit despre vesmintele femeiei nimeni nu a pomenit ca si barbatii au reguli stricte legate de imbracaminte. Acestia la fel fiind obligati sa isi acopere partile corpului considerate erotice.

 • Sunt perfect de acord cu pr Pruteanu! A spus cateva idei destul de relevante si chiar ar mai fi multe altele. Cat despre coerenta si cunostintele religioase ale autoarei articolului (si nu vreau sa denigrez aici) pot spune ca sunt la un nivel periculos de scazut pentru importanta stabilirii adevarului intr o astfel de discutiie. Dupa parerea mea a inteles total gresit “care e treaba” cu femeile si barbatii in Biserica: nu este vorba de superioritate sau inferioritate de gen, ci de roluri sau modalitati diferite de slujire a lui Dumnezeu in biserica.

  • ok, si dupa tine, care este alt rol al femeii si al barbatului in Biserica decit cel mentionat in articol?!

 • Multe femei sunt obisnuite cu rolul pe care au fost menite sa il aiba fie in biserica, fie acasa. Rareori vezi situatii inversate unde sotul sta acasa cu copii si sotia merge la lucru zi de zi. Eu zic ca fiecare isi alege soarta dar locuieste precum ii dicteaza societatea.

Lasă un comentariu

— required *

— required *