Tinerii din regiunile rurale descoperă diversitatea și discriminarea din jurul lor

Liceul Teoretic ”Gordinești”, Edineț

Liceul Teoretic ”Gordinești”, Edineț

Copiii cu dizabilități ar tebui să învețe în școli separate, iar homosexualii ar trebui să facă pușcărie. Sunt câteva idei exprimate de unii elevi de la Liceul Teoretic ”Pelinia” din Drochia, care au participat la Caravana ”Descoperă diversitatea din școală”. Totodată, tinerii au spus că au interacționat pentru prima dată cu o persoană de etnie romă, ceea ce le-a permis să conștientizeze unele stereotipuri despre această comunitate.

Deși în localitate funcționează un centru pentru copiii cu dizabilități mintale, elevii au fost sincere că nu și-au arătat interesul față de aceștia. Faptul că învață separate, departe de ei, este unul pozitiv, ceea ce le permite să avanseze în activitatea lor de studii.

Unul dintre formatorii sesiunii de informare, realizată de mai mulți activiști pentru drepturile omului, este și Ion Bucur de la Centrul Național al Romilor. Potrivit lui, s-a arătat mirat că tinerii din satele Moldovei au puține cunoștințe despre alte minoritățile entice din Moldova și manifestă o atitudine rasială față de cei diferiți decât ei.

Potrivit Nataliei Ghilașcu, unul dintre formatori, tinerii s-au mobilizat și au putut înțelege mai bine situația grupurilor vulnerabile din țara noastră din persepctiva unei femei însărcinate care are mulți copii și nu poate fi angajată în câmpul muncii, sau din perspective unui copil rom care nu învață la școală, a unui tânăr infectat cu HIV, care învață de unul singur în bancă. ”Toate aceste roluri le-au putut sesiza în rezultatul unui joc interactive, iar pentru noi schimbarea percepțiilor tinerilor contează mult, ceea ce înseamnă că există un potențial de dezvoltare”, a menționat Natalia Ghilașcu, redactor la portalul DISCRIMINARE.MD

gordniesti 12 Alte două școli care au fost vizitate pentru prima dată de activiștii pentru drepturile omului au fost din satele Gribova și Gordinești, unde peste 50 de elevi au fost întrebați cum înțeleg diversitatea și discriminarea.

Potrivit unuia dintre formatori, Angela Frolov de la GENDERDOC-M, se investește mult în tinerii de azi, iar aceasta înseamnă că devin tot mai deschiși în modul de gândire. ”Am fost plăcut mirată de faptul că se cunoaște mult despre unele teme, care au fost cânva tabu, spre exemplu HIV, învățămât laic, problemele sexismului și acceptarea diversității. Sigur, mai avem mult de lucru, mai sunt tineri intoleranți și agresivi, mai există homofobie și xenofobie, dar problema de bază este nivelul scăzut de informare, deci, situația se poate schimba cu careva eforturi”, a menționat angela Frolov, coordonatoare de programe de la GENDERDOC-M.

Formatorii Caravanei ”Descoperă diversitatea din școala ta” speră că astfel de subiecte vor fi mai des discutate în timpul orelor de educație civică, iar colegiul profesoral va fi mai sensibil și mai atent la cazurile de discriminare între colegi.

Camapania de informare va fi organizată în 20 de instituții de învățământ pentru a sensibiliza elevii din regiunile rurale să fie toleranți cu toate grupurile minoritare și vulnerabile din societate. Această inițiativă se desfășoară de către portalul de știri ”Discriminare Media”cu spijinul Departamentului de Stat al SUA la care participă formatori ai Centrului de Informare în domeniul Drepturilor Omului, Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități, Centrul Național la Romilor, Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Liceul Teoretic ”Zabriceni”, Edineț

Liceul Teoretic ”Zabriceni”, Edineț

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *