Banca discriminarii, Newsletter, Tineri — August 27, 2014 14:11

Tinerii orfani după 25 ani riscă să nu mai primească indemnizații din partea statului

imagine simbol

imagine simbol

Studenții orfani care au depășit vârsta de 25 ani riscă să nu mai primească alocații din partea statului începând cu noul an de studii. Un tânăr orfan care a ajuns la vârsta de 26 ani, consideră că autoritățile impun cenzură de vârstă în oferirea indemnizațiilor, iar acestea sunt nedrepte cu mii de alți studenți de vârsta lui, care riscă să nu mai primească ajutorul financiar din partea statului.

Statul prevede o indemnizație după vârsta de 18 ani, pentru cei care își continuă studiile, însă unii mai ajung să învețe și după 25 ani. ”Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege care le-ar îngrădi finanțarea tinenirilor orfani, care au depășit vârsta de 25 ani. Ne temem că vom ajunge în noul an de învățământ când toate ajutoarele oferite până acum vor fi sistate, iar mulți dintre noi care își fac studiile, încă nu avem un loc de muncă bine asigurat”, a menționat Sergiu Golubțov.

Indemnizația lunară pe care o primea până acum Sergiu Golubțov a fost de 1600 lei lunar, la care se mai adaugă și veniturile din bursă de 420 lei, care ajunge la 1700 lei, din aceste surse finanaciare el poate să-și asigure cazarea și alte cheltuieli de trai.

Din discuțiile cu autoritățile, care i-au explicat că nu pot tinerii orfani să trăiască toată viața pe umerii statului, Sergiu Golubțov este cert că urmează să fie efectuate unele schimbări, fie la nivelul sistemului de învățământ profesional, unde majoritatea copiilor orfani învață, fie să reușească să se integreze mai ușor mai piața muncii.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 870 din iulie 2004, pentru asigurarea protecţiei drepturilor elevilor (studenţilor) orfani şi ale celor aflaţi sub tutelă/curatelă din şcolile profesionale şi de meserii, instituţiile de învăţămînt mediu de specialitate şi superior, beneficiază de dreptul de indemnizații după împlinirea vârstei de 18 ani. Studenții orfani mai au dreptul de a obține și o indemnizație unică la absolvirea instituției de învățământ de 5 mii lei și respectiv 10 mii lei, fapt ce îi încurajează să își continue studiile sau să mai învețe o specialitate. Legea nu specifică vreo limită de vârstă.

Actualmente, tânărul învață la Colegiul Agroindustrial din Ocnița, satul Mihălășeni al doilea an și a mai absolvit două școli de meserii. CColegiul Agroindustrial a achiat aceste indemnizații cu unele restanțe. Conform datelor statistice, numărul total al elevilor și studentilor orfani de ambii părinti în Republica Moldova constituie cca 1190 de copii și tineri.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *