Actualitate, Minorități sexuale, Newsletter — February 18, 2016 19:59

Un partid politic este obligat să achite despăgubiri comunității homosexualilor din Moldova

protestul comunitatii LGBT, Chisianu, 2015 Liderul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, este obligat să achite despăgubiri morale în sumă totală de 13 mii de lei, după ce PSRM a folosit intr-un spot din campania electorală imagini și mesaje care ar leza integritatea comunității LGBT (lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și persoanelor transgen). O decizie în acest sens a fost pronunțată de către magistrații Judecătoriei Buiucani.

In spotul promovat in campania electorala pentru alegerile locale 2015, difuzat în limbile română și rusă, liderul socialiștilor acuză actuala guvernare de „distrugerea valorilor noastre tradiționale și morala creștină” în timp ce pe fundal apar imagini video de la Marșul Egalității defășurat de Centrul GENDERDOC-M la 17 mai 2015, în centrul Chișinăului.

„Exploatarea imaginei activiștilor pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și persoanelor transgen cu scopul de a-i acuza de degradarea morală a societății și perpetuarea prejudecăților alegătorilor față de persoane LGBT reprezintă un act de homofobie și transfobie tranșantă, dar și lipsa de imaginație și neputință politică de a aborda problemele reale sociale în mod constructiv”, se menționează într-un comunicat al Centrului de Informații „GENDERDOC-M”.

Potrivit aceleiași surse, „Igor Dodon și echipa sa au denigrat nu doar imaginea activiștilor pentru drepturile persoanelor LGBT, dar și a Centrului GENDERDOC-M”, fapt pentru care socialiștii au și fost acționați în judecată.

Președintele PSRM a fost rugat de activistii LGBT din Chisinau să comenteze acest caz și sancțiunea care i-a fost aplicată partidului. Igor Dodon nu a intrat în detalii, însă a ținut să menționeze că formațiunea pe care o conduce va face tot posibilul să anuleze legislația care prevede asigurarea egalităţii de gen, indiferent de orientare sexuală.

„Poziția noastră e cunoscută public, fiind promovată și prin inițiativele legislative în Parlament. Vom insista în continuare și vom cere pedeapsă, inclusiv penală, pentru promovarea homosexualismului în Republica Moldova. Vom anula toată legislația care permite distrugerea valorilor noastre creștine și tradiționale. Vă promit acest lucru”, a comunicat socialistul.

Urmare a declarației liderului PSRM, avocata reclamanților Doina Ioana Străisteanu precizează că legea cu privire la egalitatea în drepturi se aplică în cazul tuturor persoanelor, fără excepție, indiferent că sunt membri de partid sau lideri politici.

„Regretăm reacția exagerată și negativă a dl. Dodon pe marginea hotărârii Judecatoriei Buiucani, sperăm să își adapteze comportamentul la cadrul legal și să execute benevol hotărârea judecății, iar în promovarea politicii sale să aibă în vizor demnitatea oricărui cetățean indiferent de apartenența acestuia la un anumit grup”, a menționat apărătoarea.

sursa: basarabia.md

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *