Un raportor ONU critică situația din unele spitale din Moldova unde sunt vizați bătrâni și romi

sursa: canalregional.md

sursa: canalregional.md

Infrastructură neadecvată, servicii inaccesibile, cetățeni neinformați despre drepturile în sănătate și ambulanțe care nu ajung la timp sau deloc, mai ales la bătrâni și la persoanele de etnie romă. Acestea sunt doar câteva dintre constatările raportorului special al ONU, Magdalena Sepulveda Carmona, care a fost într-o vizită de lucru în Moldova anul trecut. Raportul a fost prezentat însă Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe 14 iunie curent.

În Expertul ONU a mai constatat că în Republica Moldova jumătate dintre spitale se află în Capitală, iar unele instituții medicale primare din sate nu îndeplinesc standardele naționale în ceea ce privește infrastructura și necesarul de echipamente, medicamente esențiale și specialiști”, constată Magdalena Sepulveda Carmona.

Astfel, expertul ONU în probleme de sărăcie extremă și drepturile omului recomandă Guvernului de la Chișinău să își intensifice eforturile „pentru a îmbunătăți accesul la servicii de îngrijire a sănătății de bună calitate, la prețuri accesibile în zonele rurale”. Raportorul mai solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru a asigura dreptul la un consimțământ liber și informat în cazul oricărei intervenții medicale și că acest drept să fie respectat la toate nivelurile.

Raportorul special s-a arătat îngrijorat și de faptul că mulți părinți din grupurile social-vulnerabile nu știu despre faptul că micuții lor sunt asigurați de către stat. Din acest motiv, nu solicită asistență medicală necesară pentru copiii, deoarece nu-și permit să plătească investigațiile.

sursa: e-sanatate.md

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *