Banca discriminarii, Minorități sexuale — June 17, 2013 10:07

Un tânăr gay din Chișinău a fost lovit cu brutalitate din cauza orientării sexuale

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Un tânăr gay a fost din Chișinău a fost ieri bătut în plină stradă din cauza orientării sale sexuale. După ce au făcut cunoștință pe rețelele de socializare, au decis să se întâlnească, însă era prea târziu să-și dea seama despre intențiile ascunse ale agresorului.

Casian Josan scrie pe pagina sa de facebook că a simțit homofobia pe propria piele când s-a întâlnit cu un alt tînăr pentru a face cunoștință. La fața locului, el a fost mai întâi întrebat dacă într-adevăr este gay, după care s-a trezit la pământ.

Din cauza loviturii, a fost transportat la Spitalul de Urgență din cauza unei hemoragii puternice în regiunea facială. Tânărul a scris o reclamație la Comisariatul de Poliție pentru a pedepsi fptașul, cu atât mai mult că deține datele sale de contact și numele real al persoanei.

”Am fost puternic lovit in față de un individ care știa despre orientarea mea sexuală. Mi-a spart buza, hemoragie puternică. Am fost la Spitalul de Urgenta, acolo m-au cusut”.

Doina Ioana Străisteanu, membru al Consiliului pentru prevednirea și combaterea discriminării, susține că acesta este al treilea caz de răfuială fizică față de un homosexual, iar scenariul este același. Începând cu perioada mai, după ce clerul ortodox, Markel, a făcut un discurs public de ură împotriva homosexualilor, a început o adevărată vânătoare împotriva gaylor, susține Străisteanu.

Anastasia Danilova, directorul Asociației GENDERDOC-M, este convinsă că făptații vor fi identificați, pentru că la cale a fost pus un scenariu care se repetă cu mai mulți reprezentanți ai comunității LGBT, iar tot mai multe persoane homosexuale au de suferit. În cazul celorlalți agresori, a fost deja inițiată urmărirea penală.

Comunitatea LGBT din Moldova este alertată de gradul ridicat de homofobie din cauza că actuala clasa politică și unele fețe bisericești nu a făcut nimic pentru a educa o atitudine tolerantă față de homosexuali. Asociația GENDERDOC-M a pus în discuție la unele întâlniri neformale cum să mențină propria securitate.

Amintim că în 2011, un alt gay din Chișinău a fost jefuit și maltratat în propria lui casă de câțiva agresori, cu care la fel, au făcut cunoștință pe internet. Organele de poliție au reușit ulterior să identifice făptașii, care au fost pedepsiți cu opt ani de închisoare și achitarea daunelor morale.

România este una dintre cele mai homofobe state din Europa, după Croația și Bulgaria, însă în țările post-sovietice, această problemă este și mai delicată. Moldova ar trebui să intensifice eforturile pentru a îmbunătăți realizările în domeniul drepturilor omului, care continuă să fie doar satisfăcătoare, în ciuda recentelor măsuri ale Parlamentului de a adopta Legea cu privire la asigurarea egalității, mai susțin apărătorii drepturilor omului.

Natalia Ghilașcu

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *