Emisiuni TV, Newsletter — December 10, 2014 17:23

Unii părinți se plâng pe spitalele care pun în risc sănătatea copiilor lor

imagine simbol

imagine simbol

Cadrul legislativ imperfect, informarea insuficientă a pacienților, calitatea proastă a serviciilor medicale, accesul limitat la expertiza medicală independentă sunt doar câteva dintre problemele din sistemul de sănătate identificate de unii experți în Studioul Drepturilor Omului. Aceștia se arată îngrijorați că până în prezent, Ministerul Sănatății nu a prezentat opiniei publice niciun raport referitor la numarul medicilor care au fost trasi la raspundere pentru dauna cauzata sanatatii pacientului din imprudenta, neglijenta sau lipsa de profesionalism.

Orice viitoare mamă e preocupată de sănătatea sa şi a pruncului pe care îl aduce pe lume. Moldova are o lege care asigură viitoarelor mămici servicii medicale gratuite pe durata sarcinii. Acestea sunt prescrise în contul contractelor încheiate de Centrul Naţional de Asigurări Medicale. Numai că unii medici le îndrumă pe paciente la clinicile private.

Dintre 14 institutii, în cadrul sondajului de opinie realizat de PNUD, respondentii au fost intrebati in ce măsură le încalcă drepturile personale, 45% dintre aceștia au afirmat că spitalele, punctele medicale au fost menționate cel mai des la calificativele ”se încalcă in mare măsură”.

Veaceslav Balan, tatăl a doi copii, se plânge că la Spitalul Clinic Nr.1 din mun. Chișinău, micuța a avut parte de o îngrijire proastă din partea medicilor, care i-ar fi pus în risc viața și sănătatea copilului. ”Copilul se afla sub supravegherea neonatologului, iar după o zi de la externare, acesta a ajuns iar la spital, de această dată în secția de patologie a nou-născuților, bolnav de penumonie”, afimnă Balan.

Starea copilului s-a agravat, iar medicul de serviciu nu a stabilit acest lucru. În ultimul moment, a fost dusă la secția de reanimare, unde a fost salvată. De cealaltă parte, Iurie Dondiuc, vice-directorul Spitalului afirmă că o comisie medicală trebuie să fie formată și studiată cauza, pentru că aflarea fetiței la domiciliu, tot ar fi putut cauza agravarea sănătății copilului. Tatăl presupune că penumonia ar fi fost preluată din primele zile de aflare a bebelușului în spital.

Din 9 mii de nașteri pe an, circa 100 de cazuri dintre externări, copiii revin la spital cu diverse maladii, mai afirmă Iurie Dondiuc.

Studiile mai arată că medicii incalca mai des drepturile acestor persoane in policlinici si spitale. In acelasi timp, in cateva dintre grupele de discutii au mai fost mentionati lucratorii medicali si astfel de institutii ca Spitalul de Urgenta, Spitalul Republican, policlinici si spitale la general.

Studioul Drepturilor Omului

Studioul Drepturilor Omului

Pentru ca nu isi cunosc drepturile si nu stiu unde sa se adreseze, cei mai multi pacienti prefera sa treaca sub tacere tratamentele neprietenoase din partea medicilor, sau despre atitudinile întâlnite în sistemul medical, afirmă Veaceslav Balan, expert de la Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului.

Tatiana Hâncotă are doi copii, însă anul precedent a trecut printr-o situație deplorabilă, care a afectat-o mental și psihologic. Așa cum medicii de familie îi spuneau că micuțul ei se va naște cu probleme.

Totodată, autorii unui studiu din Irlanda au constatat că cele mai frecvente reclamații pentru malpraxis au fost cauzate de diagnostice puse prea târziu. Destul de des sunt întâlnite și cazurile în care medicii prescriu medicamentul greșit, în aproximativ 20% din cazurile studiate. Care sunt cele mai frecvente cazuri de malpraxis în Modova întâlnite în ultimii doi ani, aflăm chiar din reportajul care urmează!

Art. 162 prevede că doctorii care au refuzat sa acorde asistenta medicala, fapta care s-a soldat cu decesul pacientului, risca 5 ani de detentie cu interdictia de a practica medicina pentru un termen de pana la 3 ani. De asemenea, cei care incalcă regulile de acordare a asistentei medicale din cauza neglijentei riscă 3 ani de inchisoare si i se interzice de a practica anumite activitati pentru un termen de pana la 5 ani.

Acum cativa ani, un grup de experti, sub egida Ministerului Sanatatii, a inceput elaborarea unui proiect de lege privind malpraxisul. Pana in momentul de fata, o astfel de lege nu exista in Republica Moldova.

Organele de combatere a coruptiei incalca drepturile deoarece nu intreprind nimic pentru a stopa fenomenul coruptiei in randul lucratorilor medicali. În Republica Moldova încă nu s-a pus la punct o strategie de combatere a cazurilor similar, iar în rezultatul investigațiilor, puțini medici au fost trași la răspundere pentru neglijență în serviciu.

Ministerul Sănătății propune ca în spitale să existe fonduri obligatorii de despăgubiri în cazuri de malpraxis. Aceasta ar însemna că instituția își asumă responsabilitatea pentru greșeala medicală a unui doctor. Deși acest element, caracteristic sistemelor în lipsa greșelii este eficace și dă rezultate pe termen lung în alte state, în Republica Moldova ar fi total ineficient.

Cu salarii modeste, in conditii grele de munca, medicii nostri pot face totuși minuni. In multe institutii medicale se salveaza vieti omenesti si se intampla adevarate miracole, in conditiile de lipsa de aparataj medical si medicamente. Dar exista si greseli, care ne costa vieti omenesti.

Puțini pacienții îi acționează pe doctori în judecată, pentru că stabilesc prea târziu diagnosticul care se adeverește adesea a fi greșit, dar și mai puțini sunt cei care au curajul să vorbească despre experiența uneori, neplăcută prin care trec în perioada nașterii sau de îngrijire a copilului.

NATALIA GHILAȘCU

Lasă un comentariu

— required *

— required *