Emisiuni TV, Minorități religioase — March 10, 2014 16:48

Vălul este purtat de unele femei moldovence la locul de muncă fără a primi reproșuri

Studioul Drepturilor Omului

Studioul Drepturilor Omului

Viața femeilor musulmane este una dintre cele mai controversate povesti. Daca ar fi sa credem în ceea ce se vorbește la televizor, traiul acestora ar fi doar un șir nesfârșitt de pedepse și interdictii. Atât în țările musulmane, cât și în Moldova vălul a devenit un simbol al identității culturale a femeilor care împărtășesc religia islamică.

Femeile musulmane din țara noastră consideră că moldovenii s-au deprins cu hidjabul, spre deosebire de anii precedenți când erau oprite în stradă și primeau critici din partea societății. Într-un sondaj realizat de Studioul Drepturilor Omului, s-a constatat că femeile musulmane se simt cu mult mai libere să poarte vălul. Vă invit să urmărim câteva secvențe.

Latifa muncește sociolog la Centrul CIVIS și se consideră o norocoasă pentru că nu se jenează să poarte vălul la locul de muncă. Colegii ei înțeleg diferența culturală și religioasă, deși la început o priveau cu puțină nedumerire. ”Nu7 am acest disconfort, pentru că îmi fac bine datoria, directorul mă respectă pentru lucrul și profesionalismul meu. Sunt o persoană ambițioasă, iar acest văl nu îmi știrbește din personalitatea mea”, afirmă Latifa.

Natalia, o altă membră a Ligii Islamice, însă, s-a confruntat cu situații neplăcute chiar în timpul unui interviu de angajare. Ea consideră că nu toți angajatorii din Moldova sunt pregătiți să accepte acest stil de viață. ”Pentru unii este o dificultate, îndeosebi pentru funcția de secretară. Ei nu vor să se complice cu noi, este mai complicat, pentru că trebuie să ai o imagine mult mai sexy,”, consideră Natalia.

Femeilor musulmane au afirmat în Studioul Drepturilor Omului că le este interzis să se roage alături de bărbați în moschei deoarece musulmanii sunt de părere că prezența femeilor inspiră o atracție fizică, care trebuie evitat într-un loc dedicat venerării lui Dumnezeu. Totodată, acestea acceptă statutul mai inferior ca al bărbaților și nu au o problemă să se îmbrace modest şi să poarte vălul islamic când este în afara casei sau când se află în preajma unor barbați. În Moldova locuiesc peste 2 mii de cetățeni declarați a fi musulmani.

Acest articol este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Realizatoarea emisiunii: Natalia Ghilașcu

Lasă un comentariu

— required *

— required *