International, Minorități religioase — July 30, 2014 12:56

Zeci de musulmani au fost ucişi după ce au atacat cu cuţite un post de poliţie din China

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Atac terorist în China. Zeci de musulmani au fost ucişi sau răniţi într-o regiune din nord-vestul Chinei, după ce membrii unei grupări, înarmați cu cuțite, au atacat o secție de poliție și mai multe clădiri guvernamentale. Numărul exact al victimelor nu este deocamdată cunoscut, relatează Mediafax.

Poliţia a intervenit în forţă, iar zeci de membri ai bandei de atacatori au fost împuşcaţi. În ultimele luni au avut loc mai multe atacuri sângeroase în China, atribuite de către autorităţi islamiştilor uiguri.

În luna mai 43 de oameni au murit în urma unui atac sinucigaş, iar alţi aproximativ 100 de oameni au fost răniţi. În replică, guvernul chinez a lansat o amplă campanie antiteroristă.

China a cunoscut în ultimele luni o serie de atacuri sângeroase în locuri publice, în Xinjiang sau în alte părţi, imputate de autorităţi islamiştilor uiguri.

Un atentat sinucigaş a fost comis în mai într-o piaţă din Urumqi, capitala Xinjiang, provocând 43 de morţi, dintre care patru agresori, şi circa 100 de răniţi.

Ca reacţie, Beijingul a anunţat o campanie vastă de luptă antiteroristă, care s-a tradus prin zeci de arestări, condamnări masive, expuneri publice ale “teroriştilor” şi execuţii în urma unor procese expeditive.

În acelaşi district în care a avut loc atacul de luni, situat la 200 de kilometri de oraşul Kachgar, opt atacatori au fost ucişi la sfârşitul lui decembrie de poliţie în timpul unui atac asupra unui comisariat, comis de persoane înarmate cu cuţite şi explozibil.

Xinjiang numără peste nouă milioane de uiguri, iar o aripă radicală a acestora s-ar afla la originea atentatelor sângeroase din ultimele luni, potrivit autorităţilor.

Dar grupările de apărare a drepturilor omului apreciază că politica represivă desfăşurată de Beijing împotriva culturii şi religiei uigurilor alimentează tensiunile şi violenţele din regiune.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *