Actualitate, Minorități religioase — July 23, 2015 13:22

Diaspora Armeană din Moldova se plânce pe acţiuni provocatoare şi şantaj

Biserica Armeana din mun. Chisinau

Biserica Armeana din mun. Chisinau

Conducerea Diasporei Armene din Republica Moldova acuză Întreprinderea Municipală „Combinatul servicii funerare” de acţiuni provocatoare şi şantaj. Potrivit reprezentanţilor diasporei, întreprinderea doreşte să acapareze teritoriul adiacent al Bisericii Armene, în condiţiile în care o decizie a Guvernului prevede că monumentele arhitecturale, cum este Biserica, trebuie să aibă o zonă de protecţie de o sută de metri, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Directorul „Combinatului servicii funerare” respinge acuzațiile, calificându-le drept nefondate. Avocatul organizaţiei, Alexandr Bodnariuc, susține că, printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău din 2003, clădirea Bisericii Armene din strada Trandafirilor 11, a fost dată în arendă diasporei pe un termen de 25 de ani. În aceeași decizie, nu a fost specificată însă suprafața terenului adiacent deservirii clădirii.

Potrivit avocatului, într-o hotărâre de Guvern se menționează că suprafața zonei de protecție a unui monument arhitectural cum este biserica, trebuie să fie nu mai mică de o sută de metri. Alexandr Bodnariuc menționează că reprezentanții diasporei nu au acces la acest teren și că Î.M „Combinatul servicii funerare” efectuează înhumări ilegal, acest lucru fiind interzis prin lege.

„În repetate rânduri au loc acțiuni provocatoare din partea Î.M „Combinatul servicii funerare”, care dorește cu orice scop să acapareze acest teritoriu adiacent pentru înhumări. Există o decizie a Consiliului Municipal Chișinău din 2005, în care se spune că toate înhumările care au fost făcute din anul 2000 până în 2005 sunt ilegale. Deși există această hotărâre, „Combinatul servicii funerare” continuă să aloce locuri pentru înhumări, lucru ce contravine Legii privind protecția monumentelor culturale”, a menționat Alexandr Bodnariuc.

Președintele Diasporei Armene din Moldova, Venera Gasparean, consideră că la mijloc sunt interese financiare. „Vreau să acapareze zona de protecție pentru înhumări, este centrul orașului. Își bat joc de noi”, spune ea.

Directorul Î.M „Combinatul servicii funerare”, Ludmila Boțan, a respins acuzațiile. Potrivit ei, Diaspora Armeană ocupă un teren abuziv, un teren al bisericii. „Doamna Gasparean a ocupat abuziv patru arii din acest teritoriu, împreună cu morminte. Ea a arendat capela din vecinătatea cimitirului în 2003. Nu are ea nicio atribuție cu terenul din 2002, terenul aparține „Combinatului servicii funerare”, în baza unui titlu, titlul de folosință. Dumneaei a pus un gard și folosește acest teren pentru frigărui, pentru mese, chiar dacă acolo stau și morminte. Cetățenii nu au acces către acele morminte, pentru a aprinde o lumânare pentru persoanele dragi. Toate plângerile cetățenilor vin în adresa mea, că nu au acces către mormintele rudelor”, a declarat, pentru Radio Moldova Actualități Ludmila Boțan.

Potrivit ei, conflictul dintre Diaspora Armeană din Moldova și „Combinatul servicii funerare” a ajuns și în instanța de judecată, însă deocamdată nu a fost luată nicio decizie.

Anterior, diaspora armeană, Asociaţia Femeilor Armene şi Uniunea Armenilor din Republica Moldova au solicitat autorităţilor ţării să recunoască genocidul armean de acum 100 de ani, aşa cum au făcut-o un şir de state europene şi nu doar. Preşedintele Uniunii Armenilor, David Davidyan, a declarat că Moldova, stat democratic care şi-a ales calea spre Europa, recunoscând genocidul armean, va face un pas important în parcursul său european, or şi Parlamentul European a recunoscut genocidul armean.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *