Banca discriminarii, Important, Minorități sexuale — January 26, 2016 06:22

Partidele politice și religia sunt lideri la instigarea urii față de homosexuali

foto: abc.net.au

foto: abc.net.au

Declaratiile calomnioase împotriva comunității LGBT l-a costat scump pe episcopul de Bălți și Fălești, dosarul caruia este examinat de jurații Curtii Supreme de Justiție. Episcopul Marchel nu a fost de acord cu decizia Curtii de Apel, care l-a gasit vinovat pentru incitare la ură împotriva comunității LGBT. Liderul religios a refuzat să prezinte scuze publice și nici nu intentionează să dezmintă declarațiile calomnioase în adresa homosexualilor, pe care i-a catalogat drept infectați cu HIV/SIDA.

Asociatia “GENDERDOC-M” a studiat comportamentul fețelor bisericesti încă în 2012, când episcopul a declarat pentru Publika TV că Legea cu privire la asigurarea egalității a deschis larg poarta pentru homosexuali, creându-le condiţii de Edem. Acum trei ani, episcopul Marchel spunea în fața micilor ecrane ”să-i mai stopeze un pic, să nu li se permită chiar să se angajeze în instituţiile educaţionale, de ocrotire a sănătăţii şi de alimentaţie publică.

“Mulți dintre ei sunt bolnavi. Să nu dea Dumnezeu ca unii dintre ei să fie angajați la Centrul de Transfuzie a Sângelui. Eu, la fel ca și dumneavoastră, nu vreau să-i văd nici în stradă, nici în școli, nici în grădinițe”, a spus el la sfârșitul lunii martie, la o întâlnire cu un grup de părinți din Bălți”, declarase pe atunci Marchel.

În aceeasi perioadă, și alte fețe bisericesti din cadrul Mitropoliei Moldovei s-au împotrivit homosexualilor pentru a studia în şcoli sau a activa în spitale. Aceștia au fost susținuți, ulterior, de câțiva lideri politici de stânga pentru a modifica Legea Nr.121 cu privire la asigurarea egalităţii din 25 mai, 2012.

Declaraţia episcopului Marchel a fost catalogată de reprezentanții comunității LGBT drept o imixtiune a Bisericii în buna guvernare a țării. “Sperăm că politicienii vor da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu se lăsa provocaţi”, a declarat Anastasia Danilova, director executiv GENDERDOC-M. Potrivit acesteia, declaraţia episcopului Marchel este defăimătoare.

Ceea ce i-a determinat pe reprezentanții comunității LGBT să-l cheme în judecată pe episcopul de Bălți și Fălești este apariția acestuia în diverse ipostaze unde a ținut mai multe discursuri care au distorsionat informațiile despre homosexuali. Decizia Curții de Apel face referire la Legea cu privire la libertatea de exprimare, care este un drept garantat tuturor cetățenilor, însă care nu îi îndreptățește să abuzeze de acest drept. În această situație, Curtea de Apel a stabilit o vădită depășire a acestui drept, utilizând conștient informații care au incitat la ură împotriva acestui grup de persoane.

Mai mult ca atât, Marchel a îndemnat cetățenii să nu îi accepte în funcții de profesori sau medici, asta deși Legea cu privire la asigurarea egalității interzice discriminarea pe bază de orientare sexuală în domeniul angajării în muncă şi a ocupării forţei de muncă. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/chasy-v-podarok/

2076793704_038289d3cb_z Avocata Doina Ioana Străisteanu a cerut judecătorilor să considere informația statistică prezentată de episcopul Marchel drept una falsă, cu atât mai mult că Centrul de Sănătate Publică prezentase într-un raport date precum că circa 85% din persoanele infectate cu HIV s-au infectat nu pe cale homosexuală, din contra, heterosexuală. Statisticile insituției mai arată că din 7 mii de persoane infectate cu HIV, doar 35 sunt homosexuali. Prin acest exemplu, reprezentanții GENDERDO-M îsi doresc ca societatea moldovenească să învețe unde sunt limitele libertății de opinie.

Cu toate acestea, episcopul Markel justifică aceste declarații în spiritul educației religioase și nicidecum o incitare la ură. ”Am obligația să propag principiile și învățăturile cu caracter religios în care cred ferm, axându-mă pe dogmele religiei creștin ortodoxe, care se referă la preîntâmpinare, îndemn și precauție. Potrivit Bibliei, homosexualitatea este un păcat, iar Biserica nu condamnă păcătosul, dar modul păcătos de viață”, a explicat Marchel în instanța de judecată.

Libertate de exprimare sau incitare la ură?

Ana Furtună, coordonatoarea de proiect la Coaliția Nediscriminare, consideră că Republica Moldova nu a fost niciodată pregătită pentru schimbări în spiritul drepturilor omului și a nediscriminării. „Din păcate, episcopul Marchel nu este singurul care condamnă această categorie socială și cheamă la violențe în acest sens. Pot spune cu certitudine că în Republica Moldova există mai multe persoane și organizații care se fac vinovate de aducerea unui mesaj homofob în societate, ceea ce nu face altceva decît să scindeze comunitatea”.

La finele slujbelor organizate în orașul Bălți, episcopul l-a criticat și pe comisarul european pentru Extindere și șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, care a participat la un marș al minorităților sexuale organizat la Chișinău în 2013. De cealaltă parte, reprezentanții GENDERDOC-M cred că episcopul a recurs la asemenea declarații cu bună știință pentru a denigra imaginea homosexuallor. Mai mult ca atât, sursele la care s-a referit reprezentantul bisericii nu sunt veridice, dar niste bloguri administrate de către unii simpatizanți ai Bisericii Ortodoxe.

Casian Josan, un tânăr gay din Chisinău, care a fost bătut în stradă de un grup de persoane homofobe pentru că are o altă orientare sexuală, crede că ura societății vine din necunoaștere, din lipsa informației. “Se pot auzi des în Moldova expresii de tipul “Părerea mea este că gay-ii ar trebui….”. De unde este această părere personală? Ei nici nu cunosc în realitate vreun gay, ci se bazează doar pe câteva imagini video preluate de la carnavalele braziliene. De altfel, “Părerea mea…” nu este altceva decât “Eu susțin părerea majorității, căci îmi este frică să rămân în minoritate”.

Portalul “Moldova Noastră”, unde este publicată o listă neagră a persoanelor publice care promovează homosexualitatea din Moldova, a fost recunoscută de Curtea Supremă de Justiție drept unul care incită la discriminare pe criteriul orientării sexuale. Societatea în Sprijinul Iniţiativelor Sociale Acţiunea Civică, deţinătorul domeniului mdn.md, a fost obligată să radieze lista republicată afişată pe saitul său şi să achite fiecărui reclamant un prejudiciu moral de 5 mii de lei. Pagina alectronică a fost pur si simplu radiată de către administrator după ce cazul a fost pierdut în instanța de judecată de către respectiva organizație.

Episcopul de Bălți si Fălesti, Marchel

Episcopul de Bălți si Fălesti, Marchel

În Lista Neagră publicată de Societatea în Sprijinul Iniţiativelor Sociale Acţiunea Civică sunt menţionate mai multe personalităţi din Moldova din rândurile activiştilor în domeniul drepturilor omului, jurnaliştilor şi experţilor. Directorul executiv al Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, Anastasia Danilova, afirmă că această decizie este una foarte importantă, anume din motivul că la nivel naţional pârâtul este găsit vinovat de incitare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

Denis Cenușă, analist politic și jurnalist independent, consideră că situația se poate repeta, daca mai multe partide politice vor hotărî să exploateze subiectul în spațiul public. ”Confruntarea dintre opozitie și coaliția de guvernare se extinde în funcție de tacticile lor politice. Adoptarea compartamentului de victimă poate aduna în jurul inițiatorilor și promotirilor “listelor negre” noi susținători, pe lângă partidele politice tradițional homofobe”, explică Cenușă.

Mai mulți formatori de opinie si activisti s-au convins că stereotipurile sunt înrădăcinate în rândurile adolescenților. Biserica, astfel,are o influență puternică asupra educației tinerei generații. Acestia au discutat cu peste o mie de tineri liceeni despre prejudecățile și stereotipurile din societatea Republicii Moldova. Unii adolescenți de la Liceul ”Petru Ștefănucă”, Ialoveni, sunt de părerea că lesbienele trebuie să fie măritate cu băieți și astfel, problema homosexualității s-ar rezolva.

Ialoveni nu este unica localitate unde tinerii manifestă o atitudine negativă față de homosexualitate, când sunt întrebați cum ar reacționa dacă o colegă se va destăinui că este de o altă orientare sexuală. Majoritatea tinerilor nu ar vrea să aibă nicio discuție sau ar întrerupe orice prietenie cu astfel de persoane pentru că sunt amorale. La această concluzie au ajuns reprezentanții inițiativei sociale “Caravana Moldova împotriva discriminării”, care au vizitat circa 40 de scoli rurale.

La un alt liceu din localitatea Cricova, unii adolescenți au afirmat că dacă în fața lor s-ar afla un coleg homosexual, l-ar bate, iar elevii din localitatea Bobeica, Hîncești, și-ar dori ca homosexualii să fie trimiși în Iran, acolo unde sunt condamnați la moarte pentru astfel de relații.

În cele din urmă, homosexualii nu-si doresc nimic altceva decât să trăiască cu demnitate si să se bucure de drepturi egale ca si toți ceilalți cetățeni. “Nevoia de a fi recunoscut, vizibil, acceptat și apreciat pentru cine sunt ca persoană, este aceeași pentru toți. Toți suntem protejați de aceleași legi și avem dreptul egal de a fi auziți și vizibili în spațiul public, de a ne exprima liber fără a leza oamenii din jurul nostru”, afirmă unul dintre reprezentanții comunității LGBT, care a preferat să mențină anonimatul.

Discursurile de incitare la ură în Uniunea Europeana (UE) și SUA

Astăzi mulți creștini care cred că Biblia condamnă homosexualitatea ezită să afirme acest lucru în mod public de teama de a nu fi etichetaţi. Potrivit Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA), în anumite state membre ale UE, până la 50% din persoanele LGBT au fost victime ale discursului de incitare la ură sau ale infracţiunilor motivate de ură. În absenţa unei norme unice pentru UE, statele membre au adoptat diferite abordări faţă de discursul de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură.

parada_pride Totodată, studiile instituției europene mai arată că discursul de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură nu sunt, de multe ori, raportate. Parţial, aceasta se datorează faptului că victimele se simt incomod atunci când îşi dezvăluie sexualitatea față de autorităţile care aplică legea.

Republica Moldova si Rusia se situează pe locul 40 din 49 de în Europa în chestiunea protejării drepturilor homosexualilor și trans-sexualilor, pe ultimele locuri aflându-se Azerbaijan si Rusia. Este concluzia ultimului raport anual al asociatiei ILGA, care apară drepturile homosexualilor în Europa. În douăsprezece state membre ale UE (Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Spania, Franţa, Irlanda, Letonia, Ţările de Jos, Portugalia, România şi Suedia) plus Irlanda de Nord şi Regatul Unit, incitarea la ură, violenţă sau discriminare pe motive de orientare sexuală reprezintă o infracţiune penală.

În alte state cum ar fi Belgia, Danemarca, Spania, Franţa, Ţările de Jos, Portugalia, România, Finlanda, Suedia şi Regatul Unit, legislația prevede că homofobia reprezintă o circumstanţă agravantă. Totuşi, în şase state (Republica Cehă, Germania, Letonia, Malta, Austria şi Slovacia), infracţiunile motivate de ură sunt recunoscute de lege şi, astfel, este posibil ca homofobia şi transfobia să poată fi luate în considerare ca circumstanţe agravante.

Discuții aprinse despre libertatea de exprimare si incitarea la ură sunt aprinse si în SUA, unde recent, Curtea Supremă a dat undă verde tuturor căsătoriilor între cuplurile de gay si lesbiene. Un senator american, Marco Rubio, a afirmat că dacă azi nu sprijini căsătoria între persoanele de acelaşi sex, eşti automat catalogat drept homofob. Astăzi în SUA, țara care acceptă anual azilurile politice a peste o mie de homosexuali din întreaga lume, se discută aprins dacă predarea creştinismului constituie discurs de ură.

“După ce au terminat atacul asupra indivizilor, următorul pas va fi să argumenteze că predarea creştinismului, catehismul Bisericii Catolice, este de asemenea un discurs al urii şi că acest lucru reprezintă un pericol real şi actual”, a mai afirmat Rubio pentru CNN.

Si Curtea Suprema din Suedia a examinat în 2006 un caz pe numele pastorului Åke Green, care l-a achitat ulterior pentru acuzatiile aduse comunității LGBT precum că ar fi jignit si arătat lipsă de respect față de comunitatea homosexuală sau bisexuală prin discursurile inspirate din Biblie. Luarea în considerare a eventualelor urmări în spectrul internațional denotă o mai mare atenție a Curții Supreme față de respectarea drepturilor omului si față de imaginea Suediei în Europa. În cele din urmă, reprezentanții comunității LGBT sunt de acord cu principiile libertății de exprimare a fețelor bisericesti atât timp cât acestea sunt expuse în limita respectului față de demnitatea umană.

Unii creștini conservatori susțin că au devenit victime ale intoleranței din cauza respectului față de Biblie. Atât istorici, cât și teologi, sunt de acord că lectura Bibliei a fost folosită pentru a justifica tot felul de manifestări ale urii: sclavia, subjugarea femeilor și anti-semitismului. „Unele convingeri religioase, ținute cu sinceritate, sunt detestabile. Ele nu pot fi rostite fără a perturba pacea socială “, spune Mark D. Jordan, profesor la Centrul de Religie și Politică din cadrul Universității Washington.

Puține fețe bisericesti au astăzi curajul să vină cu mesaje de acceptare a homosexualilor. Stelian Tofană, preot din regiunea Cluj, România, a declarat la o conferință dedicată homosexualității de la începutul acestui an că persoanele de altă orientare sexuală nu trebuie jignite, pentru că mulți sunt oameni de cultură, talente rare care contribuie mult în societate. “Cu siguranță, Dumnezeu nu este homofob. Nu trebuie aruncați din societate, dimpotrivă, ei sunt membri ai bisericii, sunt crestini pentru că au fost botezați. Societatea trebuie să se obisnuiască cu idea că există această realitate si trebuie să fim toleranti”, a menționat Tofană.

Realitatea din Moldova rămâne una tristă când aproape jumătate dintre respondenții unui studiu realizat de Fundația Soros, arată ca relațiile homosexuale trebuie să fie pedepsite prin interzicerea unor drepturi (46% dintre cei care vor pedepsirea homosexualilor), amendă (24%), închisoare (23%).

Potrivit aceluiași sondaj de opinie realizat în anul 2011, “Percepțiile populației din Republica Moldova privind fenomenul discriminării”, persoanele homosexuale sunt acceptate în calitate de vecini doar de 14% dintre respondenți, în calitate de coleg de muncă – de 13%, în calitate de prieten – de 10%, în calitate de viitor membru al familiei – de 4%. Peste două treimi dintre respondenți consideră că persoanele homosexuale sunt “destrăbălate”, imorale, perverse, bolnave. Aproape jumătate cred că homosexualii au virusul HIV.

Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA au ajuns la aceleasi concluzii despre societatea moldovenească, care nu este gata să tolereze homosexualii. Cel puțin așa arată datele Barometrului de Opinie Publică, care arată că circa 85% dintre moldoveni nu ar accepta ca homosexualii să locuiască în R. Moldova, iar peste 90% nu-și doresc să aibă un vecin cu o astfel de orientare.

Datele studiului mai arată că 98% dintre moldoveni nu ar accepta ca homosexualii să facă parte din familiile lor, iar 96% nu ar accepta să fie prieteni cu persoane de orientare netradițională. Din cauza stereotipurilor puternice față de homosexuali, o bună parte a societății dorește măsuri care să ducă la o marginalizare sporită a homosexualilor. Două treimi dintre respondenți sunt de părere că persoanele cu orientare homosexuală nu ar trebui să aibă dreptul să se căsătorească, să adopte copii, să organizeze evenimente publice sau să apară în emisiuni televizate.

Experții de la GENDERDOC-M consideră că în ultimii zece ani, cetățenii au devenit mai toleranți față de homosexuali pentru că au mai mult acces la informație. Dacă toate persoanele homosexuale din Moldova ar avea curajul să-și afișeze identitatea, aceștia ar ajunge la 90 mii de persoane. Deși fețele religioase consideră că sunt hărțuite de către homosexuali fiind chemați tot mai des în sedințele de judecată, libertățile religioase versus dreptul la demnitate și la o viață liberă într-un stat predominant ortodox vor trezi tot mai multe resentimente față de decizia Guvernului de a proteja homosexualii prin noile legi adoptate în ultimii trei ani.

NATALIA GHILAȘCU

image001 logo EU Acest reportaj este realizat în cadrul proiectului ”Susținerea societății civile în combaterea discriminării”, implementat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și susținut financiar de Delegația Uniunii Europene înRM . Opiniile exprimate în reportaj nu reflectă neapărat poziția finanțatorului sau a OHCHR.

Lasă un comentariu

— required *

— required *