Actualitate — November 30, 2016 22:22

Programul Festivalului de Filme pentru Drepturile Omului, 2-8 decembrie la Cinematograful ODEON

La Cinematograful ODEON va derula în curând festivalul-filmului-dedicat-drepturilor-omuluiFestivalul Internațional de Filme pentru Drepturile Omului, organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, un eveniment cinematografic spectaculos la tema Drepturilor Omului între 2 – 8 decembrie, 2016.

Filmele proiectate vor fi urmate de discuții tematice, moderate de cele mai relevante personalități în domeniul Drepturilor Omului din Moldova dar și de peste hotare. Publicul moldovenesc va avea posibilitatea să vizioneze peste 50 de ore de proiecție cinematografică, de a discuta cu peste 50 de invitați, speakeri, regizori, actori.

Pe 4 decembrie vor derula filmele diversității, secțiune unde sunt proiectate peste 20 de filme locale și internaționale despre diversitate. Filmele promovează buna înțelegere între etnii, minoritățile religioase, persoanele excluse din societate, LGBT, persoanele care trăiesc cu HIV. Inițiativa secșiunii aparție absolventei Natalia Ghilașcu, susținută de Departamentul de Stat al SUA.

poster-final_poster_design-1 Filme DIVERSITATEA RELIGIEI 12.30 – 14.00
Vorbitor: Veaceslav Tofan, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului

FANTOMA:(Apparition), Director de film: Denis Dobrovoda, Slovacia, 12 min (engleză), produs în 2016
Scenariu: Un bancher singuratic descoperă întâmplător pe peretele său din dormitor o pată misterioasă, pe care comunitatea religioasă din localitate o consideră ca fiind o apariție a Fecioarei Maria. Viața bancherului ia o altă întorsătură: este forțat să deschidă porțile sale pentru credincioșii de toate religiile, care caută o mare semnificație în această apariție.

OCHIUL ORB AL CATEDRALEI (The blind of the Cathedral), director de film: Nadine Asmar, Beirut, 17.30 min, produs în 2015 în Lebanon
Un film de scurt metraj care redă relația dintre doi tineri care împărtășesc diverse religii: Islam și Creștinism. Bachir este slab văzător și este ajutat de Hala să evite un conflict războinic, dar aventura lor rămâne doar o amintire frumoasă.

angel-backÎNGERUL SE ÎNTOARCE (Angel Back), director de film: Natalia Ghilașcu, SUA, 7 min, produs în 2015
Alex și Marina sunt îndrăgostiți și decid să-și unească inimile, în pofida faptului că părinții se împotrivesc acestei decizii. Alex provine dintr-o familie cu un statut social mai prejos. Alex decide să plece în căutarea unui loc de muncă mai bun. Tânăra femeie suferă după ce Alex moare într-un accident.

TE IUBESC, TĂTICULE (I love you, daddy), director de film: Rositsa Trayanova, Franța, durata: 13 min, prods în 2015.  
Descriere: Veronica se prostituează pentru a-și salva tatăl, care suferă de o boală incurabilă. A avut o copilărie dificilă, a crescut într-o familie în care mama sa a fost o creștină fanatică, încercând să promoveze fiicei sale normele creștinismului. După ce părinții au divorțat, starea de sănătate al tatălui ei s-a înrăutățit. Veronica revine într-o seară acasă cu un buchet de crizanteme, dar îl găsește pe tatăl ei fără răsuflare. Amintirile din copilărie o copleșesc. Regie: Rositsa Trayanova, Bulgaria, durata: 13 min, produs în 2015 Наши партнеры: https://cadourionline.md/pasha/

islamul-sperietoare ISLAMUL, O SPERIETOARE – regie: Sergiu Ene, Moldova, durata: 5 min, produs în 2016
Comunitatea islamică din Moldova este în creștere, iar femeile sunt luate peste picior de către majoritatea ortodocșilor care îi acuză că s-au convertit la o altă religie. Bătălia dintre religii se resimte pe măsură ce fiecare cetățean devine tot mai liber să-și aleagă confesiunea. Dilema rămâne aceeași, frica de a pierde puterea se echivalează cu salvarea sufletelor în cer.

Filme PROTECȚIA și INCLUZIUNEA SOCIALĂ 14.00 – 16.00
Vorbitor: Doina Ioana Străisteanu, Consiliul pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării și Asigurarea Egalității

inima-africana INIMĂ AFRICANĂ, regie: Natalia Ghilașcu, 6 min, anul producerii: 2015, Moldova
Filum documentar de scurt metraj redă viața amară prin care trec imigranții de culoare în Republica Moldova, începând cu companii private și oameni de rând care le întorc spatele la servicii de chirie. Doi studenți de origine nigeriană, care au fost intimidați de poliția de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău, și-au cerut drepturile în instanța de judecată.

GELYA, director de film:  Xenia Zueva, Rusia, 30 min, anul producerii: 2015
Filmul redă istoria unei tinere de 22 ani care îi poartă de grijă mamei sale, care suferă de o boară incurabilă. Întreaga sa viață este dedicată îngrijirii, dar într-o zi decide să o părăsească.

gelya DRUMUL NEUITAT AL PSIHIATRIEI, documentar, regie: Sergiu Ene, durata: 7 min, Moldova, produs în 2016
Tatiana, la cei 32 de ani, crește copilul unui bărbat care a abuzat-o într-o instituție psihiatrică din Moldova. Abuzurile sexuale în instituțiile pe care le-a perindat, internat, psihiatrie, arată cât de victimizate pot fi femeile cu dizabilități mintale . Unica ei speranță este să se realizeze ca mamă, dar autoritățile nu o consideră capabilă sa-și crească în siguranță fiul.

AZIL ÎN PROPRIA CASĂ, documentar, regie: Natalia Ghilașcu, 6 min, SUA, 2016
Efimila Climov, o moldoveancă stabilită cu traiul în SUA de mai bine de zece ani, îngrijește de bătrânii americani. Sistemul de îngrijire din SUA permite inițierea azilurilor private. În casa Efimiei este mereu loc pentru un bătrân care găsește asistență medicală și socială, mult mai bunăî decât în propria sa familie.

SCORTISOARA (Cinnamon): Director de film: Shahid Kamal, produs în Marea Britanie în 2014 cu o darată de 10 min.10 sec
Istoria unui primar nou ales provine dintr-o familie cu părinți abuzivi. Fiind întrebat la cinnamon un show televizat despre tatăl său, primarul aduce doar laude în adresa sa. Povestea prezintă efectele psihologice ale violenței în familie asupra unui copil care devine primar.

APA SFÂNTĂ DIN SCHINOASA – Regie: Natalia Ghilașcu, Republica Moldova, durata: 5 min
Locuitorii din satul Schinoasa au reușit să construiască un apeduct, astfel, că majoritatea romilor din localitate se pot bucura de apă în propriile case. Timp de decenii, acst sat a fost uitat de autorități, dar etnicii romi s-au mobilizat pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai. Odată cu apariția apedcutului, și spiritul comunității s-a schimbat.

FRICA NU MOARE, regie: Denis Croitor, 7 min, Moldova, 2015
Istoria unui tânăr care trăiește cu HIV care discută cu reprezentanții saloanelor de frizat despre posibilitatea de a accepta persoane ca el drept clienți. El trece prin diverse umilințe când coafezele află despre statutul său. Dovezile sunt vii și azi, datorită unei camere de filmat care o ține mereu cu sine.

achitam-facturile ACHITĂM FACTURILE, regie: Natalia Ghilașcu, 5 min, Moldova, 2015
Viața nu este doar o iluzie, dar fiecare zi este o nouă lecție pentru persoanele cu dizabilități de a deveni mai puternice. Scările de bănci, universități, magazine sunt privite cu ironie, dar nu sunt imposibile pentru oamenii care au o ABILITATE. Ei continuă să lupte în fiecare zi.

033 CAFE, regie: Natalia Ghilașcu, 6 min, Moldova, 2015
Un scurtmetraj documentar despre cluburile de noapte inaccesibile tinerilor utilizatori de scaune rulante, cărora li s-a refuzat accesul în local. Tinerii nu s-au lăsat dezamăgiți și au bătut la ușa instanțelor să-și ceară drepturile. Aceștia au obșinut succes de cauză, dar dacă mergem azi la același local, starea de DEJA-VU ar mai rămâne?!

miriam_rachel FILME TEROAREA ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII 16.00 – 18.00
Vorbitori: Yan Feldman, Consiliul pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării și Asigurarea Egalității
Vitalie Popov, Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului

MIRIAM RACHEL, director de film: Ricardo Bross, Mexic, film documentar de scurt metraj, 28 min. Anul producerii: 2015
Filmul redă istoria tragică a evreilor care au suferit în perioada Holocaustului în Europa de Est și Asia Sovietică. Martha Reisel a supraviețuit Holocaustul în Lvov, Ukraina, lăsând în spatele ei întreaga sa familie.

FRONTIERA (The border), Regizor: Norman Tamkivi, Marea Briatnie, durata: 23 min, anul producerii: 2015
După un război nuclear și chimic la nivel mondial, Marea Britanie este împărțită în două zone: pustietate de război în sud și supraviețuitorii de război în nord. Mii de refugiați din sud încearcă să migreze spre nord, unde viața civilizată este încă posibilă. Un căpitan disciplinat Thomas, a pierdut totul. Un nou soldat pe nume Landon nu este în stare să ridice arma împotriva lor, dar Thomas este nevoit să ia măsuri aspre. Într-o zi extraordinară, Thomas însuși se confruntă cu aceeași dilemă, să urmeze chemarea inimii sau dea de a fi soldat.

the-border PROMO: Anii blestemați din Transnistria (Cursed Years in Transnistria – Promo), director de film: Natalia Ghilașcu, SUA, 6 min, Anul producerii: 2016
Istoria a 15 evrei din Basarabia, România, Ucraina care au supraviețuit în ghetourile din Transnistria, lasând în urma lor doar amintiri triste despre o copilărie petrecută în teroare antisemită și groază. Filmul redă trăirile cetățenilor care au emigrat cu timpul în SUA la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul documentar integral va fi proiectat la festivalurile internaționale în 2017.

CHEMAEREA (Callsign), director de film: Alexandr Goh, Rusia, 27.30 min, produs în 2016 
Ucraina din zilele noastre. Filmul CHEMAREA redă viața reală a unor oameni capturați la frontieră, care trăiesc de azi pe mâine. Soarta lor a fost decisă de alții, însă acum trebuie să supraviețuiască, în pofida viziunilor politice. Ieri băteau mingea împreună pe străzi, dar azi, cei doi voluntari de răzbiu capturați sunt divizați în două tabere. Într-o biserică ruinată, aceștia trebuie să decidă dacă se reunesc pentru a putea merge înainte.

callsigh FILME LGBT: 18.00 – 21.30
Vorbitori: Angela Frolov, Artiom Zavadovschi, Centrul de Informație GENDERDOC-M  

Bretelele (Brace), director de film: Sophy Holland, Marea Britanie, 24 min, produs în 2014
După ce Adam a recunoscut că este gay și s-a despărțit de soția sa, el speră să fie acceptat în comunitatea persoanelor homosexuale. Într-o seară, un tânăr pe nume Rocky îi apare în față, dornic să-i vorbească despre secretul vieții sale. Prin diverse provocări și refuieli cu alți bărbați din comunitatea LGBT, cei doi află despre identitatea lor transgender.

ANII PIERDUȚI (Lost years), director de film: Beniwood Distribution, Alex Beltran, Spania, 21 min, produs în 2015
După moartea mamei sale, Felix este înrolat la o școală rezidențială, unde îl întîlnește pe lost-years Leo. De la o relație de prietenie, tinerii se întrăgostesc și decid să-și unească inimile. Felix este abuzat în aceeași instituție de către colegii săi, dar decide să păstreze în taină acest incident. Cu timpul, relațiile dintre cei doi se răcesc, iar peste mulți ani de căutare, Felix se destăinuie prietenului său că a fost abuzat sexual.

ÎN SPATELE CORTINELOR (Behind closed doors), director de film: Max Cole, SUA, 9.30 min, prods în 2016
Un cuplu de părinți se ceartă și încearcă să găsească înțelegere și susținere pentru fiul lor care li s-a destăinuit că este gay. În special, tatăl băiatului, este nedumerit și dezamăgit de decizia fiului său, în timp ce soția îl convinge că dragostea lor de părinți rămâne veșnică, indiferent de viziunile sau identitatea copiilor.

ÎN VOIA SORȚII (Left to their senses), director de film: Cecilia Guichart, Luxemburg, 16 min, prods în 2015
Alma și Sam locuiesc împreună, dar fiecare este preocupată de propriul univers. Ambele fiind pasionate de a trăi o dragoste adevărată și plină de pasiune, încearcă să găsească un preot care le-ar uni inimile prin căsătorie. Zilnic acestea întâmpină unele provocări pe left_sences care trebuie să le depășească împreună.

PAUZĂ cu discuții (20 min)

OMUL CARE L-A IUBIT PE YNGVE, director de film: Stain Kristiansen, 1989, durata: 99 min
Căderea Zidului Berlinului. În orașul Stavanger, Jarle Klepp (17 ani) nu are de unde să știe că totul este pe cale să se schimbe. Până acum a avut tot ce și-ar fi putut dori: cea mai bună prietenă din lume și cel mai simpatic amic. În curând vor lansa împreună o nouă formație de muzică punk. Un nou băiat vine în clasa lor, Yngve, iar faptul că nu pare să semene cu nimeni altcineva îl uimește și tulbură pe Jarle. Omul care l-a iubit pe Yngve spune irezistibila poveste a maturizării, captând cu sensibilitate atât cinismul, cât și inocența auto-descoperirii.

festivalului-filmului-dedicat-drepturilor-omului

Lasă un comentariu

— required *

— required *