Emisiuni TV, Femei — June 22, 2015 16:11

Tot mai multe femei doresc să decidă soarta țării

olga coptu, consilier local, or. Cimișlia

olga coptu, consilier local, or. Cimișlia

O scurtă analiză a listelor partidelor pentru alegerile locale din 14 iunie, la fel ca și în scrutinele anterioare, arată că femeile sunt din nou plasate mai spre coadă. Și asta pentru că femeile sunt mai puțin încurajate să participe în cursa electorală. Una din cauze e că circa 20% din alegători au viziuni paternale și spun că vor vota exclusiv pentru bărbați. Cu toate acestea, prezența unor femei în politica moldovenească năruie stereotipurile precum că femeia trebuie să stea la bucătărie.

Reformele europene nu înseamnă doar lupta împotriva corupției, dar și respectarea egalității de gen în orice instituție publică, dar mai ales în cele de luare a deciziilor. Rodica Cucereanu, a candidat la alegerile locale, s. Crihana Veche, rl. Cahul pentru cel de-al treilea mandat. Cunoaște îndeaproape problemele persoanelor cu dizabilități, fiind președinta Asociaţiei Obşteşti „GAUDEAMUS” din s. Crihana Veche, dar și cerințele sistemului de învățământ în calitate de director-adjunct la liceul din localitate. Inteligența cu care abordează lucrurile, insistența de care dă dovadă în realizarea programelor locale de dezvoltare, sunt calitățile pe care o caracterizează pe Rodica Cucereanu ca o femeie lider.

O altă femeie din Căușeni, Tamara Ambroci, cunoaște fiecare problemă cu care se confruntă locuitorii din Căușeni în calitate de consilier și a reușit că obțină acest statut câteva mandate consecutiv. Reuşeşte să influențeze deciziile și în activitatea sa de fiece zi să transforme lucrurile care păreau imposibile în proiecte locale reale. Insistența acestei doamne arată că femeile vor să se implice în viața politică, simt că au ce spune și vor să facă schimbări în comunitatea lor.

Rodica cucereanu, candidată la alegeri, s. Crihana Veche, Cahul

Rodica cucereanu, candidată la alegeri, s. Crihana Veche, Cahul

Realitatea ne-a demonstrat că femeile sunt egal de bune în funcții de răspundere ca și bărbații, dar mentalitatea seculară face ca în Republica Moldova femeile să ocupe poziții minore în politică, business și administrare publică. Cea mai accesibilă cale pentru femeile din localitățile rurale de a ajunge în verigile puterii este de a deveni primari.

Femeile candidează în alegerile locale şi reuşesc să convingă atât femeile cât şi bărbaţii din comunităţile lor că pot conduce Primăria şi pot realiza succese. După o lungă perioadă ce activitate în Italia, Olga Coptu din Cimișlia a revenit în satul de baștină și, vrea să-și încerce puterile în camapnia electorală.

Cu fiece an, rolul femeii în viaţa socială, publică şi politică a satelor și oraşelor ţării ia amploare tot mai mult amplaore. Experţii recunosc faptul că deocamdată femeile nu pot ocupa o poziţie egală cu bărbaţii. Anghelina Gaidarji din orașul Taraclia, canidează la alegerile locale pentru prima oară.

Datele despre participarea femeilor în campania locală arată că femeile castiga tot mai mult teren intr-o lume care încă este considerata ca e condusa de barbati. În politică nu ar trebui sa existe lumea barbatilor sau lumea femeilor, ci doar politica acelor oamenilor care doresc schimbări pentru Republica Moldova. Femeile trebuie să lase prejudecățile și fricile la o parte și să aducă schimbarea în fiecare comunitate pentru că au potențial, dar și șanse de câștig la fel ca și bărbații. În cele din urmă, politica ar trebui să devină mai puțin coruptă, mai puțin violentă.

NATALIA GHILAȘCU
realizatoarea emisiunii

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Lasă un comentariu

— required *

— required *