Actualitate, Persoane cu dizabilități — November 28, 2016 05:13

Un scurt metraj”Cafe 033″ despre persoanele cu dizabilități, proiectat la Festivalul de Filme pentru Drepturile Omului

033cafe Tinerii cu dizabilități din Moldova intră în vizorul cineaștilor filmelor de scurt metraj, care vor fi propiectate pe 4 decembrie la Festivalul de Filme Internaționale pentru Drepturile Omului și Diversității.

“Cafe 033” redă istoria câtorva tineri care nu pot accesa cluburile de noapte din Chișinău. Tinerii nu s-au lăsat dezamăgiți și au bătut la ușa instanțelor să-și ceară drepturile. Aceștia au obținut câștig de cauză, dar dacă mergem azi la același local, starea de DEJA-VU ar mai rămâne?! Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/svechi-v-podarok-na-paskhu/

Protagonistul filmului experimental este Alexandru Cebotari, care are un ”deja-vu” când merge serile să petreacă timpul liber. A găsit aceeași clădire neadaptată pentru persoanele cu dizabilități de acum jumătate de an, același scenariu unde nici poliția nu l-a putut ajuta să intre în local.

Starea de ”deja-vu” l-a lăsat să înțeleagă că nu are drepturi în această țară, cu atât mai mult că nici prima intervenție a poliției nu s-a soldat cu nimic pozitiv în favoarea sa.

”Am crezut că situația s-a schimbat. Nu ar trebui să existe diferențe între persoanele cu dizabilități și fără! Ce importanță are dacă ești sau nu în scaun rulant? Avem drepturi egale”, încearcă Alexandru să se convingă după ce a realizat o filmare cu o cameră ascunsă.

Juristul de la Asociația ”Promolex” este decis să meargă mai departe și să-l ajute pe Alexandru să scrie o plângere în adresa Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității, care a constatat mai apoi discriminarea.

Proprietarii clubului au argumentat că persoanelor cu dizabilități le este interzis accesul în local din cauza securității și propriei siguranțe. Experții în domeniul drepturilor omului consideră că deși clubul de noapte este unul privat, acesta prestează servicii de alimentație și divertisment publicului larg, astfel, instituția nu poate refuza în mod arbitrar prestarea serviciilor unor grupuri de persoane.

Alexandru este indignat că nici poliția nu a documentat acest caz, așa cum nu a mai fost telefonat de la acel incident și nici o petiție la sectorul de poliție nu a scris. Potrivit tânărului, este pentru prima dată când se întâlnește cu astfel de incidente și atitudine agresivă.

Potrivit expertului Veaceslav Balan de la Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, neadmiterea arbitrară a persoanelor cu dizabilități locomotorii în cafenele și în alte localuri, precum este cazul localul 033, constituie discriminare.

La Festivalul filmelor pentru diversitate de pe 4 decembrie vor fi proiectate peste 20 de filme locale, dar și internaționale despre diverse tematici care reflectă viața persoanelor LGBT, minorităților religioase, etnice, situația copiilor fără sprijin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA în cadrul unui program de grant al absolventei Natalia Ghilașcu.

Lasă un comentariu

— required *

— required *